Geerten Waling Premium Corner

FVD nu zelf ongedierte dat knaagt aan de democratie

24 oktober 2022Leestijd: 4 minuten

Dat FVD openlijk spreekt van een wereldregering door ‘reptielen’ (een antisemitische complottheorie) en journalisten die haar daarop aanspreken wegzet als ‘rioolratten’, moet niet licht worden opgevat. Tijd dat het OM een onderzoek instelt en dat een rechter zich uitspreekt over deze ondermijnende praktijken, schrijft Geerten Waling.

Het was de week van het ongedierte. De Telegraaf liet zijn lezers lekker gruwelen met verhalen over de rattenplaag in Amsterdam, zoals een mevrouw die op het toilet opeens ‘een rattensnuitje tegen haar billen’ voelde en over ratten zo groot als ‘een eenjarige kat’ die ook weleens in uw plafond zouden kunnen leven. Het klonk bijna schattig.

Helaas staat ongedierte ook in Den Haag op de agenda. Allereerst was daar FVD-voorman Thierry Baudet, die zijn alsmaar groeiende irrelevantie poogde te keren door in een interview met een complotdenker openlijk te spreken over een geheime wereldregering van ‘kwaadaardige reptielen’. Het was zijn trouwe voetveeg Gideon van Meijeren – op internet bekend als de ‘complotmarmot’ – die mocht uitleggen dat de Grote Leider het natuurlijk allemaal louter overdrachtelijk had bedoeld. Immers, volgens de Van Dale kon ‘reptiel’ ook in figuurlijke zin ‘verachtelijk wezen’ betekenen.

HJ Schoo-lezing Yesilgöz

Meer over de HJ Schoo-lezing van de minister van Justitie en Veiligheid: Yeşilgöz haalt uit naar Baudet, woke en verspreiders complottheorieën

De ‘reptielentheorie’ klinkt belachelijk, maar wordt door miljoenen mensen aangehangen – onder wie ook duizenden Nederlanders. De Britse querulant en Holocaustontkenner David Icke, die binnenkort spreekt in Amsterdam, is één van haar propagandisten en in zulke samenzweringstheorieën, over een kleine groep mensen met gemene haakneuzen die stiekem achter de schermen aan de touwtjes trekken, is het antisemitisme dan ook nooit ver te zoeken.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.