Premium Lock Kost solidariteit met Oekraïne niet al te veel?

26 september 2022Leestijd: 4 minuten
Solidariteit met Oekraïne in een kaas- en notenwinkel in Amsterdam. Foto: Egbert Hartman/ANP/HH

Principieel hebben westerse leiders met hun harde opstelling ten aanzien van Rusland vast gelijk. Maar de bereidheid van hun kiezers om offers te brengen voor Kiev, kent grenzen. Internationaal idealisme en nationaal belang staan vaak op gespannen voet met elkaar, schrijft Gerry van der List.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Het was een academische discipline die in het niets lijkt te zijn verdwenen: polemologie. In de jaren zeventig en tachtig speelden de beoefenaars een belangrijke rol in het publieke debat. Linksige types als Hylke Tromp en Leon Wecke probeerden argumenten te leveren voor de houding van de antikernwapenbeweging die een verzoenende houding ten aanzien van de totalitaire Sovjet-Unie voorstond. Populair in intellectuele kring waren in die tijd ook pleidooien voor interdependentie, wederzijdse afhankelijkheid. Als landen maar veel – economische – contacten met elkaar zouden onderhouden, zou de kans op militaire conflicten afnemen.

Het afgelopen jaar zagen we de nadelen van een dergelijke interdependentie. De westerse sancties tegen het Kremlin na het ingrijpen in Oekraïne leidden tot het dichtdraaien van de Russische gaskraan, met erg vervelende gevolgen voor Europese bevolkingen. Koning Willem-Alexander sprak op Prinsjesdag nog zijn steun uit voor alle militaire en economische maatregelen om Rusland te straffen, maar de warme kleding van zijn gemalin tijdens de Troonrede, zo werd gegrapt, gaf al aan hoe Nederlanders er in de winter bij moeten zitten om weerstand te bieden aan de kou. Galgenhumor.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.