Premium Lock Bibber of beving? Wat te doen met Gronings gas?

09 september 2022Leestijd: 3 minuten
Nog een half jaar oorlog en de kraan in Groningen gaat weer open, voorspelt Simon Rozendaal. Foto: Kees van de Veen/HH/ANP

Kabinet moet met Groningers om tafel over opendraaien gaskraan, schrijft Joris Heijn.

Voor de zeventien miljoen Nederlanders die niet in het Groningse aardbevingsgebied wonen, is het soms lastig om er een goed beeld van te krijgen. Als buitenstaander zie je een steeds cynischer wordende bevolking, gekweld door een onrecht dat buiten de provincie blijkbaar niemand voorzag. Waarom is er niet geluisterd naar waarschuwingen voor bevingsschade? Waarom ging het alleen om geld? De parlementaire enquêtecommissie verhoort inmiddels de hoofdrolspelers.

Niet alleen terugkijken

Voor Groningers speelt niet alleen het terugkijken. Nu Rusland de gaskraan vrijwel helemaal heeft dichtgedraaid, neemt de roep toe om de Groningse gaskraan open te draaien. Want net zoals het makkelijk is om in Groningers alleen moegestreden slachtoffers te zien, is het ook makkelijk om voor hen een ‘oplossing’ te bedenken. Pomp gewoon weer gas op, laat de schatkist volstromen en compenseer daarmee de Groningers royaal. 100.000 euro per persoon? Prima! Of weet je wat: 1 miljoen, er is toch geld genoeg. Moet je kijken hoe blij Groningers daarvan worden. Probleem opgelost. Toch?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw