Joris Heijn Premium Corner

Bibber of beving? Wat te doen met Gronings gas?

09 september 2022Leestijd: 3 minuten

Kabinet moet met Groningers om tafel over opendraaien gaskraan, schrijft Joris Heijn.

Voor de zeventien miljoen Nederlanders die niet in het Groningse aardbevingsgebied wonen, is het soms lastig om er een goed beeld van te krijgen. Als buitenstaander zie je een steeds cynischer wordende bevolking, gekweld door een onrecht dat buiten de provincie blijkbaar niemand voorzag. Waarom is er niet geluisterd naar waarschuwingen voor bevingsschade? Waarom ging het alleen om geld? De parlementaire enquêtecommissie verhoort inmiddels de hoofdrolspelers.

Niet alleen terugkijken

Voor Groningers speelt niet alleen het terugkijken. Nu Rusland de gaskraan vrijwel helemaal heeft dichtgedraaid, neemt de roep toe om de Groningse gaskraan open te draaien. Want net zoals het makkelijk is om in Groningers alleen moegestreden slachtoffers te zien, is het ook makkelijk om voor hen een ‘oplossing’ te bedenken. Pomp gewoon weer gas op, laat de schatkist volstromen en compenseer daarmee de Groningers royaal. 100.000 euro per persoon? Prima! Of weet je wat: 1 miljoen, er is toch geld genoeg. Moet je kijken hoe blij Groningers daarvan worden. Probleem opgelost. Toch?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.