Geerten Waling Premium Corner

Personeelstekort is gevolg van foute keuzes

22 juni 2022Leestijd: 3 minuten

In weerwil van wat incompetente bestuurders willen doen geloven is de nieuwe ‘crisis’ op de arbeidsmarkt geen natuurramp. De personeelstekorten zijn simpelweg het gevolg van verkeerde keuzes en prioriteiten in de politiek en de samenleving, schrijft Geerten Waling.

Door personeelstekort rijden er minder treinen. De Rotterdamse havenbedrijven lijden miljoenenverliezen door het grootste tekort ooit. Schiphol lijkt eerder op een verstopte kransslagader dan op een luchthaven. Rijkswaterstaat houdt tunnels noodgedwongen dicht door gebrek aan toezicht. Kinderdagverblijven ontbinden contracten, ouders zoeken het maar uit met hun kroost.

Lees ook dit omslagverhaal: Wat te doen bij gebrek aan personeel

Zomaar een greep uit de nieuwstijdingen. Bij rechtbanken, in het onderwijs, in de zorg en bij de krijgsmacht is het ontbreken van personeel, in het bijzonder met de juiste opleiding, al jaren een constante. Om nog maar niet te spreken over de enorme tekorten aan praktisch geschoolde arbeid in de bouwwereld, installatiebranche en horeca – en ook aan ongeschoold handwerk in onder meer de tuinbouw, maakindustrie en schoonmaakbranche.

De krapte op de arbeidsmarkt is geen virus of een natuurramp

Een nieuwe ‘crisis’, waar de talkshows maar niet over raken uitgepraat. Trap er niet in. De krapte op de arbeidsmarkt is geen virus of een natuurramp. Het is een heel concreet probleem waarbij internationale ontwikkelingen – veel westerse landen kampen met krapte – samenvallen met een opeenstapeling van foute politiek-bestuurlijke en maatschappelijke keuzes en prioriteiten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.