Geerten Waling Premium Corner

De verbeelding aan de macht

08 juni 2022Leestijd: 4 minuten

Vertrouwen in de politiek valt of staat bij herkenbare, authentieke politici. Die zijn er ook wel, maar het probleem is dat ze steeds vaker in de oppositie zitten en niet aan de knoppen. Wanneer komt de verbeelding weer aan de macht, vraagt Geerten Waling zich af.

De verbeelding aan de macht. Die slogan uit de Parijse revolte van 1968 kreeg in Nederland vorm in het kabinet-Den Uyl (1973-1977). Deze rommelige regering, met markante en gedreven persoonlijkheden als Joop den Uyl, Dries van Agt, Max van der Stoel, Wim Duisenberg en Ruud Lubbers, moest afrekenen met de vastgeroeste bureaucratische politiek. Zonder veel successen te boeken kreeg het kabinet toch een authentiek imago.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Politiek ging ook toen al om gevoel. ‘Echtheid’ en ‘oprechtheid’ wekten vertrouwen. Zeker nu, in een tijd waarin het vertrouwen van burgers in ‘de politiek’ en ‘de overheid’ gevaarlijk laag is, is de behoefte aan oorspronkelijke, invoelbare persoonlijkheden groot. Van de kopstukken uit de zittende regering lukt het alleen Mark Rutte nog om enigszins herkenbaar over te komen. Ondanks zijn vele gestruikel heeft hij bij de kiezer een krediet opgebouwd dat hij verbazingwekkend lang weet te kapitaliseren. ‘Mooi!’, ‘gaaf!’, ‘dank!’ – de opzichtige eendimensionaliteit van zijn ideeënwereld en zijn gevoelsleven is tegelijk ook vertrouwd gaan voelen.

Dat lukt de plastieken CDA-ministers Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge al veel minder en vooral Sigrid Kaag (D66) kampt met een gedeukte geloofwaardigheid. Invoelbaar en oprecht overkomen blijkt niet iets wat je kunt leren in mediatrainingen. Integendeel.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.