Gerry van der List Premium Corner

Waarom hebben wij nog vrij met Pinksteren?

31 mei 2022Leestijd: 3 minuten

Christelijke feestdagen verliezen in seculier Nederland steeds meer aan betekenis. Zo gek is het dan ook niet om Tweede Pinksterdag op te offeren voor een nieuwe vrije dag met een verbindend humanistisch karakter, schrijft Gerry van der List. Zoals een Dag van de Democratie.

De pinksterbeweging bloeit en groeit. ­Wereldwijd neemt de belangstelling toe voor de feestelijke bijeenkomsten van de evangelische kerken met hun blij jubelende koren, vurig predikende voorgangers en zogenaamde gebedsgenezers die pretenderen gelovigen op miraculeuze wijze van hun kwalen af te kunnen helpen. Zij allen worden gedreven door een groot geloof in de kracht van de Heilige Geest.

Tegelijk neemt in westerse landen de kennis af van het feest waarmee de vitale christelijke stroming in naam verbonden is. Niet zo heel veel Nederlanders kunnen vertellen wat met Pinksteren wordt gevierd. En diegene die wel weet dat dan de uitstorting van de Heilige Geest over de apostelen wordt herdacht, kan vaak niet uitleggen wat deze mysterieuze gebeurtenis inhoudt.

Kardinaal Eijk hecht niet erg aan een vrij Pinksteren

Alleen daarom al wordt rond deze tijd geregeld de vraag opgeworpen waarom de bevolking met Pinksteren nog steeds een vrije dag in de schoot geworpen krijgt. Het is een terugkerend ritueel, verzuchten de conservatieven die graag alles bij het oude laten. Maar het spreekt voor zich dat in een postchristelijke samen­leving officieel gesteunde christelijke tradities tegen het licht worden gehouden.

Voor katholieken bestaat er geen noodzaak om aan Tweede Pinksterdag vast te houden. Met deze mededeling verraste kardinaal Wim Eijk zeven jaar geleden de luisteraars van de radiozender BNR. De allesbehalve progressieve aartsbisschop van Utrecht vertelde in een interview dat hij toen hij in Rome studeerde, op die dag gewoon naar de colleges op de pauselijke universiteit moest. Alleen in Noord- en West-Europa is sprake van een feestdag. Vanuit kerkelijk perspectief zou het dan ook niet bezwaarlijk zijn deze bijvoorbeeld in te ruilen voor 5 mei, zei Eijk.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.