Premium Lock Pim Fortuyn werd vermoord en ik was blij

04 mei 2022Leestijd: 4 minuten
Pim Fortuyn. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Dijkstra bv

Twintig jaar na de moord op Pim Fortuyn staat Nederland er niet bepaald florissant voor. De ‘verweesde samenleving’ die Fortuyn constateerde is alleen maar verder verweesd geraakt – en hele volksdelen zijn zelfs afgehaakt. Voor het publieke debat is Fortuyn meer dan ooit een bron van inspiratie, schrijft Geerten Waling.

Vrijdag 6 mei was het twintig jaar geleden dat op het Mediapark in Hilversum een mensenleven werd beëindigd – en dat de politieke geschiedenis een tragische wending nam.

Fortuyn

Lees ook dit essay van Gerry van der List: De blijvende waarde van het fortuynisme

In die tijd was ik een vijftienjarige scholier, met een ontluikende interesse in de politiek. Op die bewuste dag was ik net begonnen het racewagenbehang van mijn kinderkamer over te schilderen in een effen ‘volwassen’ kleur, toen mijn moeder riep dat ik de radio moest aanzetten. Pim Fortuyn was neergeschoten. ‘Net goed,’ was mijn eerste gedachte. Natuurlijk kwam daarna de schrik en de ontzetting over deze politieke moord, maar die eerste reflex is me altijd bijgebleven.

‘Pim Fortuyn werd vermoord en ik was blij’

Jaren later, in 2014, schreef ik er een essay over: ‘Pim Fortuyn werd vermoord en ik was blij’. Het ging viraal op het internet. Tegen die tijd was ik allang de grote waarde van Pim Fortuyn gaan inzien, maar in het artikel probeerde ik te achterhalen hoe het kwam dat ik als puber die opluchting had gevoeld toen ik vernam van de moord op Fortuyn.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw