Geerten Waling Premium Corner

‘Reactionaire Raisa’ als goede promovendus

20 april 2022Leestijd: 4 minuten

Door haar tendentieuze twittergedrag heeft de Leidse rechtsfilosofe Raisa Blommestijn er in de afgelopen twee jaar alles aan gedaan om haar geloofwaardigheid te ondermijnen. Toch zullen zelfs haar vijanden moeten toegeven dat ze een knap proefschrift heeft geschreven. Er gaat aan haar een uitmuntende academicus verloren, schrijft Geerten Waling.

Een aantal jaren terug had ik, als jonge promovendus geschiedenis aan de Universiteit Leiden, een relatie met een getalenteerde rechtenstudent. Die bemachtigde algauw een promotieplaats op ‘het gangetje’, het knusse zolderhoekje boven in de rechtenfaculteit aan de Steenschuur, waar twee afdelingen resideren: Rechtsfilosofie, onder leiding van de eigenzinnige hoogleraar Andreas Kinneging, en Encyclopedie van het recht, met aan het roer de immer goedgeluimde hoogleraren Afshin Ellian en Paul Cliteur, die sinds deze maand met emeritaat is.

Lees ook dit opiniestuk van Liesbeth Wytzes over Andreas Kinneging: De excentrieke professor verdient steun

Door de strenge beveiliging van ‘het gangetje’ – vrijheid van meningsuiting heeft een prijs – grappen collega’s (die minder gevaarlijke meningen hebben) ook wel over ‘de gesloten afdeling’. Desondanks werkte mijn toenmalige geliefde met veel plezier op deze beruchte afdeling vanwege de inspirerende hoogleraren en haar bruisende, diverse club van jonge onderzoekers.

Inmiddels is Blommestijn uitgegroeid tot een fenomeen op Twitter

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.