Premium Lock Empathie voor brute despoten betekent lafheid

15 maart 2022Leestijd: 3 minuten
Er blijft maar weinig over van de Oekraïense havenstad Marioepol. Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka

Rechts betoogt vaak dat vijandige grootmachten invloedssferen gegund moeten worden. Maar dit zogenaamde realisme komt neer op het schaamteloos opofferen van soevereine volkeren, schrijft Gerry van der List.

Rechts Nederland heeft er al een tijdje een verrassende intellectuele bondgenoot bij. De bioloog en ooit scherpzinnige columnist Ronald Plasterk praatte met meel in de mond als minister en bleek allesbehalve de politieke krachtpatser die zijn PvdA uit het moeras kon trekken. Maar nu doet hij als medewerker van De Telegraaf de lezers van de krant een plezier met het verkondigen van standpunten die slecht passen in het traditionele progressieve gedachtegoed. Van lofzangen op kernenergie tot venijnige kritiek op de Europese integratie.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Tot het rechtse repertoire behoort tegenwoordig ook het begrip vragen voor een Russische dictator. De sympathie voor Vladimir Poetin neemt in conservatieve kringen soms bizarre vormen aan. Thierry Baudet bijvoorbeeld vindt hem een prachtige kerel en ziet in de genocide in Oekraïne een milde en goed te rechtvaardigen militaire ingreep. De voorman van Forum voor Democratie lijkt in de Russische combinatie van nationalisme, fascisme en communisme met een krachtige leider een waardevol alternatief te zien voor de decadentie en politieke correctheid in het Westen.

Putin-versteher vervallen vaak in speculaties

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw