Geerten Waling Premium Corner

Wie vertelt de Nederlandse droom?

16 december 2021Leestijd: 8 minuten

In tijden van crisis en grote uitdagingen heeft ieder mens behoefte aan hoop en optimisme. Maar Nederland lijkt klem te zitten in pessimisme, verdeeldheid en chagrijn. Een bezielend verhaal is dringend nodig.

De donkere dagen aan het einde van 2021 zijn bijna even deprimerend als die van vorig jaar. De coronapandemie blijft het land in haar greep houden, alsof Nederlanders nog niet genoeg problemen hebben: de huizencrisis, de stikstof- en klimaatcrisis, de inflatie, de gasbevingen en het dreigende gastekort, de misstanden bij de overheid, overbelasting in de zorg en het onderwijs, de teleurstellende koopkracht en pensioenen, allerhande zorgen over immigratie en de islam. Velen hebben best wat te klagen, en dat doen zij volop.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Grote uitdagingen voor politiek en samenleving zijn er altijd geweest. De vraag is vooral hoe politici, bestuurders en gewone Nederlanders daarmee omgaan. Een pragmatische, technocratische aanpak van de problemen blijkt niet bevredigend. Nu steeds minder Nederlanders het gevoel hebben dat de overheid ook voor hen werkt, dat de samenleving ook van hen is en dat ook zij mogen delen in de voorspoed, gaat er iets heel erg mis.

Na de oorlog groeiden hele generaties Nederlanders op die zich niet altijd verzekerd wisten van welvaart, succes of veiligheid. Tijdens de jaren van wederopbouw was het armoe troef, om over de kille behandeling van overlevenden van het nazisme en de jappenkampen maar te zwijgen. Vanaf de jaren zeventig brachten bovendien oliecrisis, massale werkloosheid en de voortdurende dreiging van de Koude Oorlog grote onzekerheid.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.