Gerry van der List Premium Corner

Solidariteit met antivaxxers is veel te veel gevraagd

09 november 2021Leestijd: 4 minuten

Het voortduren van de coronacrisis is vooral te wijten aan weigeraars van vaccins. Zaak is het daarom hen het leven zo zuur mogelijk te maken in de hoop dat zij zich wat socialer opstellen. Begrip voor hun halsstarrigheid is misplaatst, schrijft Gerry van der List.

Tom de Nooijer was geschokt. Het jonge gemeenteraadslid uit Oldebroek had voor de televisie zijn keuze verdedigd om geen coronaprik te nemen, wat tot boze reacties leidde. Zo werd de SGP’er uitgemaakt voor een ‘farizeeër die vast en zeker door Jezus Christus uit de tempel gelazerd zou worden’. In zijn ogen het zoveelste blijk van onverdraagzaamheid ten aanzien van christenen.

Lees ook dit commentaar van Marieke ten Katen: Beschuldigende vinger naar ongevaccineerden is te makkelijk

Nu is het inderdaad zo dat in het bijzonder christenen ergernis oproepen bij de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking die de vaccinaties een zegen vindt. Dat komt mede door hun gedrag en stellingname. Samenkomend in volle kerken tijdens de lockdown staken orthodoxe protestanten, zingend hun liefde voor Jezus belijdend, als het ware hun middelvinger op naar het zorgpersoneel dat overuren maakte om de slachtoffers van corona op de been te helpen.

En veel aandacht kreeg vorige maand een preek van Paul Visser. De predikant schetste in Middelburg een verontrustend beeld van het naderende einde der tijden, met de coronamaatregelen als instrument van een nieuwe wereldorde die het speciaal gemunt zou hebben op gelovigen. CDA-minister – en domineeszoon – Hugo de Jonge is in dit tafereel een handlanger van de antichrist. Dit is een nog ergere belastering dan de schimpscheuten die Tom de Nooijer naar het hoofd geslingerd kreeg. Het zijn grimmige tijden.

Antivaxxers, christelijk of niet, zijn au fond asociaal

Maar de boosheid richt zich niet alleen op christelijke vaccinatieweigeraars. Irritatie is er ook over andere groepen. Over de vele onwilligen in multiculturele achterstandswijken in grote steden waar het christelijk geloof aanzienlijk minder aanhangers heeft dan op Urk. Over jongeren die zichzelf praktisch onkwetsbaar achten. Over slecht geïnformeerden die zonder goede reden menen dat vaccinaties lichamelijke schade toebrengen. Over complotdenkers die een samenzwering zien van boze machten en zelfs een vergelijking durven te trekken met het uitmoorden van het Joodse volk.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.