Hugo Camps Hugo Camps

De oude Kuip voelt als onvergankelijke liefde

08 november 2021Leestijd: 3 minuten

Feyenoord City is een betonnen strik, de oude Kuip onvergankelijke liefde, schrijft Hugo Camps.

Het afblazen van Feyenoord City zou voor duizenden supporters het mooiste kerstcadeau zijn. Het verleden van de Kuip is te groot en te historisch om te worden ingeleverd. De Kuip is voor altijd residentieel. Alles wat daar tegenover staat, is een blokhut. Je wilt als Feyenoorder niet eens het licht zien branden.

Van Varkenoord naar Feyenoord City is een karakterloze weg. Het voelt als een betonnen strik rond het basisproduct voetbal. De oude Kuip daarentegen voelt als onvergankelijke liefde.

Hugo Camps (Molenstede, 1943) schrijft wekelijks een sportcolumn voor weekblad EW.

Financiële toestand van Feyenoord is dramatisch

Officieel trok Feyenoord zich uit het stadsontwikkelingsproject terug omdat het maximumbedrag van 441 miljoen zou worden overschreden. De financiële toestand van de Rotterdamse club is dramatisch. Een miljoenenschuld die niet kan worden terugbetaald. Het feuilleton van honger en dorst is nog lang niet ten einde. De financiële huishouding  is een inktvlek. Ook daarom stapte directeur Mark Koevermans onlangs op.

Sportief is Feyenoord beter af. Het zit Ajax en PSV op de hielen met frivool aanvalsspel. De tribunes druipen van enthousiasme. Ook tegen AZ bleef Feyenoord strijden tot de 92ste minuut. Toen scoorde invaller Cyriel Dessers de 1-0. De 26-jarige Belg scoort makkelijk, maar heeft ook een patent op hopeloze missers. Maar zijn ontwapenende lach doorbreekt pijn en schaamte. En de woorden komen uit zijn mond als vallende ijsklontjes in een glas.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Illegaal gokken

Een oud-Feyenoorder staat onverwacht in de belangstelling. Van Dirk Kuijt raakte bekend dat hij grote bedragen inzette op een illegale goksite die wordt gelinkt aan de Haagse drugsbaron Piet S. Kuijt werd daarover door de politie ondervraagd als getuige, evenals die andere international, Wesley Sneijder. De politie had uit afgeluisterde telefoontaps vernomen dat de gewezen spits van Feyenoord tot 25.000 euro mocht inzetten bij de illegale goksite. Soms liet hij zich uitbetalen bij een tankstation.

Ik zie het voor me. Het bidprentje van Oranje staat onder een capuchon te wachten bij een tankstation tussen Rotterdam en Den Haag. Het regent en hij bidt zijn Katwijkse god dat hij niet te lang moet wachten op die beduimelde enveloppe. Eenmaal de buit ontvangen, rijdt hij in een rotvaart terug naar de burgerij van de havenstad.

Voetballers en gokken: het is sinds jaren een pandemie. De iconen lopen gokkantoren plat. Het storende aan Dirk Kuijt is dat hij zich bij Feyenoord en Oranje altijd heeft voorgedaan als de sobere zoon van een visserman die dicht bij de zwartekousenkerk staat. Een voorbeeld voor land en volk. Onvergetelijke aanhitser van Oranje op toernooien. Mateloos populair in het rijtjeshuis om zijn blonde kuif en blauwe ogen. Om zijn vechtlust vooral. Hij was de chouchou van hardwerkend Nederland. Dirkie was a working class hero.

Eerste wereldtitel voor Verstappen wenkt

En de vlag mocht uit voor F1-coureur Max Verstappen en Europees kampioen veldrijden Lars van der Haar. Vooral de vliegende start van Verstappen in de Grand Prix Mexico was uit de kunst. Hij ontwikkelde topsnelheid in de slipstream van de Mercedes-rijders Valtteri Bottas en Lewis Hamilton en remde later voor de eerste bocht, waarna hij beide Mercedessen passeerde. Max reed de hele wedstrijd aan de leiding en met nog vier races te gaan heeft hij negentien punten voorsprong op Lewis Hamilton. Zijn eerste wereldtitel wenkt. Hij zal duizenden Nederlanders naar de circuits lokken die getuige willen zijn van de eerste wereldtitel voor een Nederlander in de Formule 1. De Autódromo Hermanos Rodríguez in Mexico-Stad is voor Max de weg naar de hemel geworden. Wereldkampioen Formule 1 ben je voor het leven.

Elsevier max verstappen formule 1

Lees ook dit interview met F1-coureur Max Verstappen: ‘Ik moet aanvallend rijden’

Zo ver gaat het niet met een Europese titel in het veldrijden. Zolang Mathieu van der Poel niet actief is in het veld, worden de prijzen onder Belgen verdeeld. Ook in het Drentse Wijster zag het er tot halfweg koers naar uit dat de Belgen alle medailles zouden binnenrijven. Maar ineens verscheen Lars van der Haar in de kopgroep. De pocketcrosser die zo klein en schraal is dat je hem kunt opvouwen in een schoenendoos, vloog met onvermoede kracht  over de VAM-berg en hees zich naast Lucinda Brand in een afgebleekte Europa-trui.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.