Bram Hahn Premium Corner

Gedraagt de gemiddelde burger zich beter dan Waku Waku?

02 oktober 2021

Weigerrestaurant Waku Waku zat fout, maar had ten minste wel het lef om in het volle licht de confrontatie op te zoeken, schrijft Bram Hahn. Op heel veel plekken lappen burgers en bedrijven de regels stiekem aan hun laars.

De rechter had weinig op met de argumenten die het Utrechtse restaurant Waku Waku aanvoerde ter verdediging van de beslissing om gasten niet te controleren op een coronatoegangsbewijs. Het restaurant moet zich aan de nieuwe regels houden, anders blijven de deuren dicht, zo oordeelde de bestuursrechter afgelopen vrijdag 1 oktober.

Een andere uitspraak viel ook niet echt verwachten, en toch knaagt er iets. Niet aan deze kwestie zelf, want Waku Waku werd terecht op de vingers getikt. Hoe vervelend je een maatregel ook vindt: als die democratisch tot stand is gekomen, dan heb je je daaraan te houden. Maar wie sinds vorige week zaterdag 25 september nog in de horeca is geweest, zal zich toch hebben verbaasd over de dagelijkse praktijk van het coronatoegangsbewijs.

Steekproef toont: QR-code wordt vaak genegeerd

Het gaat hier niet om individuele ondernemers, dus namen worden niet genoemd, maar een kleine steekproef in een vijftal horecazaken in verschillende provincies leverde afgelopen week toch een opmerkelijke score op. In slechts één restaurant werd om een QR-code gevraagd, in de vier overige zaken konden gasten gewoon doorlopen. Een identiteitsbewijs om te verifiëren dat de QR-code wel bij de juiste persoon hoort, kwam al helemaal niet in beeld.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.