Gertjan van Schoonhoven Premium Corner

De ‘brede’ demonstratie blijkt steeds weer smal te moeten worden opgevat

31 oktober 2021Leestijd: 3 minuten

De ene ‘Woonopstand’ is nog niet achter de rug of de volgende ‘Klimaatmars’ staat alweer voor de deur. ‘Iedereen kan meedoen!’ Maar dat valt tegen, schrijft Gertjan van Schoonhoven.

Typisch voor demonstraties is dat ze zich een beetje groter voordoen dan ze zijn. Sowieso schat elke organisatie het aantal deelnemers natuurlijk traditiegetrouw hoger in dan de politie. Maar niet alleen dat. Ook qua representativiteit hebben demonstraties de neiging zichzelf breder te maken dan ze zijn.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Geen demonstratie straalt graag uit: daar heb je ons weer, de usual suspects die weer eens de straat opgaan. Let maar niet op ons! Nee, een beetje demonstratie wekt in retoriek en gebaar het liefst de indruk een breed gedragen en spontaan, liefst nationáál protest te zijn. Heel het land zegt: zo kan het echt niet langer! Dát is de uitstraling die elke demonstratie het liefst wil. De vijf-sterren-uitstraling, kortom, van legendarische demonstraties als die tegen de kruisraketten in Amsterdam, deze week 38 jaar geleden.

Geen enkele demonstratie is echt nationaal: ook de grootste was dat niet

Maar typisch voor demonstraties is ook dat geen enkele demonstratie waarlijk nationaal is – behalve dan wellicht in democratische volksrepublieken als Noord-Korea, waar zoals bekend de volkswil regeert en kleinburgerlijke verdeeldheid iets van het verleden is. Ook die enorme demonstratie van 1983 – de grootste ooit – was niet nationaal. Veel Nederlanders waren helemaal niet tegen de plaatsing van Amerikaanse kruisraketten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.