Bram Hahn Premium Corner

Waarom Waku Waku fout zit, en Douwe Bob niet

29 september 2021

De invoering van het coronatoegangsbewijs verliep zonder al te grote problemen. Maar hier en daar is er verzet. De acties van Douwe Bob en Hans Teeuwen zijn alleen niet te vergelijken met die van weigerrestaurant Waku Waku, schrijft Bram Hahn.

Sinds afgelopen zaterdag kom je alleen nog binnen in de horeca, musea, theaters, bioscopen, enzovoort op vertoon van een geldige QR-code. Vooraf was er veel discussie over het nut en de uitvoerbaarheid van zo’n coronapaspoort. Ook EW was kritisch over de onderbouwing, het te verwachten effect en de praktische kanten van het plan.

De nieuwe editie van EW bestelt u snel en eenvoudig online. Op werkdagen voor 15.00 uur besteld, morgen bij u op de mat. Wilt u losse edities van EW bestellen?

Dat kan via onze webshop (gratis verzending)

Maar het moet gezegd, de invoering heeft vooralsnog niet geleid tot grote ongeregeldheden. In het eerste weekeined haperde af en toe de techniek, maar verder lijkt het systeem behoorlijk goed te werken en niet tot enorme opstoppingen te leiden. Voor veel mensen is het vooral een opluchting om na zo’n ietwat vervreemdend tafereel aan de deur weer zo goed als normaal met familie of vrienden in een restaurant of café te kunnen zitten.

Verzet tegen QR-code komt in veel vormen

Maar er blijft ook verzet. En dat komt in zeer diverse vormen, die nu een beetje op één hoop worden gegooid. Eerst waren er de horeca-ondernemers die aankondigden niet te zullen controleren aan de deur. Zij voelden zich vast gesteund door een enkele burgemeester, zoals Femke Halsema van Amsterdam, die al meteen liet doorschemeren niet veel te voelen voor strakke handhaving van de regels. De meesten van hen kwamen daar net op tijd van terug.

Ook enkele artiesten spraken zich uit tegen het coronatoegangsbewijs, veelal uit principiële overwegingen. Cabaretier Hans Teeuwen schortte zijn tournee op en verwoordde zijn bezwaren in een (best wel geestig) filmpje. Hij is niet overtuigd van het nut van een coronapaspoort en vindt dat niet alle alternatieven zijn onderzocht. Zolang de coronapas verplicht is, wil hij niet optreden. Dat geldt ook voor de rapper Fresku, die in het NOS Journaal uitlegde dat hij het niet kan verkroppen dat hij al jaren teksten schrijft over saamhorigheid en inclusiviteit en tegen uitsluiting, en dat hij nu gedwongen zou zijn sommige fans de deur te wijzen.

Lees verder onder de video

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.