Arendo Joustra Premium Corner

Hoe formeren sneller en beter kan

06 september 2021Leestijd: 5 minuten

Nu al is duidelijk dat de lopende formatie zal belanden in de topdrie van langste naoorlogse formaties. De Tweede Kamer faalt als regisseur, schrijft Arendo Joustra.

Uiteraard kun je discussiëren over de vraag of het erg is dat de formatie lang duurt. De huidige coalitie is op 17 maart niet weggestemd, maar kreeg er zelfs twee zetels bij. Dus ook demissionair kan het derde kabinet-Rutte steunen op een meerderheid in de Tweede Kamer van vooralsnog 78 zetels (77 zetels als Pieter Omtzigt straks een eenmansfractie vormt).

Bovendien heeft de samenleving niet voor alles een kabinet nodig. Rond de verkiezingen betoogde VVD-leider Mark Rutte dat na 17 maart zo snel mogelijk moest worden begonnen met het formuleren van een herstelplan voor de economie. Dat herstelplan kwam er niet, desondanks (of juist dankzij het ontbreken ervan) draait de economie als een tierelier. Er is bijna sprake van oververhitting, getuige de oplopende inflatie en het personeelstekort in veel sectoren.

De politici zelf beweren keer op keer dat er snel kabinet moet komen

Lees ook deze analyse van Eric Vrijsen: Arme mevrouw Hamer, nu moet Remkes de beer schieten

Veelal volgt de politiek de maatschappij, in plaats van andersom. Natuurlijk, helemaal zonder politici gaat het niet. En het zijn de politici zelf die keer op keer beweren dat er snel een kabinet moet komen. Dat deden ze al voor de zomer en informateur Mariëtte Hamer herhaalde het afgelopen donderdag nog maar eens op haar persconferentie. Er wachten volgens haar drie grote vraagstukken op bemoeienis van politici: de arbeidsmarkt, het klimaat en de woningnood.

Als politici de noodzaak zien van een snelle formatie, waarom lukt het dan niet? Daar zijn diverse oorzaken voor, die deels structureel zijn, deels met de politieke actualiteit van dit jaar te maken hebben.

Om met het laatste te beginnen. Niets had meer voor de hand gelegen dan voortzetting van de huidige coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Als gezegd behield deze coalitie op 17 maart haar meerderheid, ze kreeg er zelfs twee zetels bij. Dat is sinds 1998 niet meer voorgekomen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.