Premium Lock Hoe geloofwaardig is landsadvocaat Pels Rijcken nog?

14 augustus 2021Leestijd: 3 minuten
Kantoor landsadvocaat Pels Rijcken. Foto: ANP

Landsadvocaat Pels Rijcken staat onder ‘verscherpt toezicht’ na onderzoek door de Haagse Orde van Advocaten naar een miljoenenfraude van een notaris van het kantoor. Kan de staat niet beter op zoek gaan naar een ander advocatenkantoor, vraagt René van Rijckevorsel zich af, nu de geloofwaardigheid van Pels Rijcken zo’n knauw heeft gekregen?

Het is tijd dat de Tweede Kamer minister Ferd Grapperhaus (CDA) vraagt om uit te leggen waarom hij voor de afhandeling van staatszaken blijft vertrouwen op Pels Rijcken, sinds 1969 de landsadvocaat.

Voor iedereen die een heldere duiding van het laatste nieuws zoekt, is er EWEW laat de feiten spreken. Scherp, kritisch, maar altijd positief. Al sinds het eerste nummer verscheen op 27 oktober 1945.

Lees EW al vanaf € 8 per maand

De geloofwaardigheid van het kantoor is stevig aangetast door de miljoenenfraude van een boegbeeld van het kantoor, notaris Frank Oranje, en door een daarop volgend vernietigend onderzoek van de Orde van Advocaten met tal van negatieve conclusies over de bedrijfscultuur en -blindheid bij Pels Rijcken.

De fraude ging ook ten koste van de staat

Oranje kon minsten achttien jaar vrijelijk zijn gang gaan met geld dat hij moest beheren in onder meer grote claimzaken. Na de ontdekking van de fraude maakte hij in november vorig jaar een eind aan zijn leven. Hij verduisterde minimaal 11 miljoen euro. De fraude ging ook ten koste van de staat. Pels Rijcken betaalde pas in mei, na aandringen, de miljoenen terug aan de gedupeerden. Een half jaar na ontdekking van de fraude.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.