Onno Aerden

Geachte Pieter Omtzigt: schrijf een manifest, begin een eigen partij

12 juni 2021

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan het geplaagde CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Gelekt document over partijcultuur CDA zou deel één van een tweeluik moeten zijn. Manifest voor eigen partij is deel twee.

U zat dus de afgelopen weken met een burn-out thuis in het oosten des lands driftig te typen. Het 76 pagina’s tellende document dat donderdag 10 juni via De Limburger wereldkundig werd, geldt als een afrekening met de CDA-partijcultuur die u als al te tegendraads en al te succesvol Tweede Kamerlid wilde kleineren. Elders is al genoeg geschreven over de schandalige kwalificaties aan uw adres en het gebrek aan daadkrachtig optreden van de partijleiding om u en uw geestverwanten als volwaardige teamleden te zien.

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden (1967) geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand die de publiciteit haalde.

Mij gaat het om twee gevolgen van deze publicitaire bom. Ten eerste: voor de alweer veel te lang slepende kabinetsformatie – moest informateur Mariëtte Hamer (PvdA) deze week werkelijk met duo’s gaan praten die niet zo goed met elkaar overweg kunnen? – is dit slecht nieuws. We mogen er nu toch van uitgaan dat uw partij geen centrale rol meer kan en mag spelen in het moeizame boetseerproces. Daarvoor is de interne broosheid te groot. De patstelling is compleet.

Afrekenen met achterkamers

En dat brengt me bij het tweede gevolg. Dat zou uw lang verwachte losmaking moeten zijn van het moederschip dat een slangenkuil bleek.

U zit nog een tijd thuis, terecht. Nu alle negatieve energie een weg naar het papier heeft gevonden, wordt het tijd voor een licht, positief deel twee van uw betoog. Een manifest voor de partij die u zult oprichten. Een partij waar Kamerleden kritisch en onafhankelijk kunnen en durven zijn, en daarom worden gewaardeerd. Waarin u afrekent met achterkamers, als het gaat om beleidsvoornemens en over partijfinanciering. Waarin de burger centraal staat. Laat de rest maar voortmodderen voorlopig – dikke kans dat de formatie over het zomerreces wordt getrokken, alle mooie woorden over de noodzaak van een snelle uitkomst ten spijt.

Zomaar eens de tweede partij van het land

Ik hoop dat u dit najaar voldoende bent opgekikkerd om dat manifest spetterend te lanceren, net op tijd voor de nieuwe verkiezingen, die als ik me niet sterk vergis noodzakelijk zullen blijken.

Lees meer over de 76 pagina’s van Omtzigt over CDA: dit komt niet meer goed

En zie hoeveel Nederlanders op uw partij zullen stemmen – kiezers van links, van rechts, en uit het midden. De Partij Omtzigt – nou ja, of een andere klinkende naam – zou zomaar eens de tweede partij van het land kunnen worden. Natuurlijk zult u daarna moeten gaan samenwerken, als altijd – maar nu: uit eigen krachtbron.

Een voortzetting op die manier van uw schitterende politieke carrière, dat wens ik u toe. Zonder het benauwende harnas van een partij die het altijd maar veel beter zegt te weten, maar telkens verzuimt om dat ook te laten blijken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.