Jelte Wiersma Premium Corner

Macron beledigt burgers: geen stem in toekomst EU

08 maart 2021Leestijd: 4 minuten

De Franse president Emmanuel Macron (En Marche!) initieerde ingegeven door Brexit en de gele hesjes in 2019 een conferentie over de toekomst van Europa. Na twee jaar soebatten begint de conferentie dit jaar. De Europese Unie (EU) zou met burgers in gesprek moeten om uit te vogelen wat zij van de EU verwachten. De laatste keer dat zo’n conferentie werd gehouden, werd de opvatting van burgers terzijde geschoven, want die wilden niet meer EU-integratie, schrijft Jelte Wiersma.

Emmanuel Macron initieerde om het gele hesjes-oproer te smoren in 2019 een groot nationaal debat. Fransen mochten meepraten over klimaat en koopkracht. Het was een soort inspraak zoals Nederland dat kent. Laat luidruchtigen stoom afblazen zonder dat zij echt iets te zeggen krijgen. En als beleid toch wordt aangepast, en dat deed Macron, dan deugt het eigenlijk ook niet, want maar een beperkt aantal burgers participeert in dit soort fora. De burger die zijn stem tijdens de presidents- en parlementsverkiezingen had laat horen, blijft verweesd achter.

Desondanks vond Macron het nodig om het grote nationale debat op EU-niveau over te doen. Hij kreeg in 2019 steun van de andere regeringsleiders om te komen tot een conferentie over de toekomst van Europa. Mede geïnspireerd door Brexit. Deze conferentie is nog altijd niet begonnen wegens ruzie over de vorm en voorzitter. Het Europees Parlement steunde in meerderheid de Belg Guy Verhofstadt (OpenVLD) als conferentievoorzitter.

Regeringsleiders, Commissie en Parlement zijn het nog niet eens

De regeringsleiders wilden de EU-enthousiaste Verhofstadt niet. Donderdag 4 maart liet het Parlement Verhofstadt als conferentievoorzitter vallen. Hij zou een lagere positie in de conferentiehiërarchie krijgen. Die hiërarchie bestaat uit een gemeenschappelijk voorzitterschap van Raad van Regeringsleiders, Commissie en Parlement, een uitvoerend lichaam, een plenaire conferentieclub en een gemeenschappelijk secretariaat.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.