Gertjan van Schoonhoven Premium Corner

Waarom de verkiezingen moeten doorgaan. Koste wat het kost, ja

24 januari 2021

Het is de hoogste tijd voor verkiezingen. Niet later pas. Gertjan van Schoonhoven over het voorstel van sommige burgemeesters om de Tweede Kamerverkiezingen uit te stellen.

Het is best begrijpelijk dat lokale bestuurders zich zorgen maken over de Tweede Kamerverkiezingen van medio maart. Wie niet? De omstandigheden waarin die worden gehouden, zijn ongekend. Een pandemie die tegen die tijd misschien wel op haar ergst is. De heftigste inperking van de bewegingsvrijheid in vredestijd. Weinig Nederlanders gingen ooit in zulke omstandigheden naar de stembus.

En dat is nou precies waarom die verkiezingen moeten doorgaan – koste wat het kost. Ongetwijfeld zijn de omstandigheden een uitdaging voor de autoriteiten. Kan iedereen die dat wil, wel veilig stemmen? Maar er is vooralsnog geen enkele aanwijzing dat de voorzorgsmaatregelen die het kabinet neemt, niet afdoende zijn. De oproep van de burgemeester van de Limburgse gemeente Echt-Susteren – het voormalige CDA-Kamerlid Jos Hessels – om de verkiezingen uit te stellen naar betere tijden (het najaar), is in dat opzicht paniek zaaien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.