Premium Lock Waarom de verkiezingen moeten doorgaan. Koste wat het kost, ja

24 januari 2021Leestijd: 3 minuten
Foto: ANP

Het is de hoogste tijd voor verkiezingen. Niet later pas. Gertjan van Schoonhoven over het voorstel van sommige burgemeesters om de Tweede Kamerverkiezingen uit te stellen.

Het is best begrijpelijk dat lokale bestuurders zich zorgen maken over de Tweede Kamerverkiezingen van medio maart. Wie niet? De omstandigheden waarin die worden gehouden, zijn ongekend. Een pandemie die tegen die tijd misschien wel op haar ergst is. De heftigste inperking van de bewegingsvrijheid in vredestijd. Weinig Nederlanders gingen ooit in zulke omstandigheden naar de stembus.

En dat is nou precies waarom die verkiezingen moeten doorgaan – koste wat het kost. Ongetwijfeld zijn de omstandigheden een uitdaging voor de autoriteiten. Kan iedereen die dat wil, wel veilig stemmen? Maar er is vooralsnog geen enkele aanwijzing dat de voorzorgsmaatregelen die het kabinet neemt, niet afdoende zijn. De oproep van de burgemeester van de Limburgse gemeente Echt-Susteren – het voormalige CDA-Kamerlid Jos Hessels – om de verkiezingen uit te stellen naar betere tijden (het najaar), is in dat opzicht paniek zaaien.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.
Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw