Onno Aerden

Geachte Martin van Rijn: wees duidelijker over mondkapjes

25 april 2020

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan minister voor Medische Zorg Martin van Rijn. Het is tijd om ons uitleg te geven. Over mondkapjes bijvoorbeeld.

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Steeds lastiger voor media en burgers is een kabinet dat zich de hele tijd achter ‘de experts van het RIVM’ verschuilt om de ‘intelligente lockdown’ te laten voortduren. U maakt nu ruim een maand deel uit van dat kabinet, met maar één doel: zorgen dat de aanvoer van medische hulpmiddelen op orde komt – en blijft. Maar gezien hebben we u niet. Niet op de persconferenties, niet in de pers. Niet helemaal waar: u was er wél. Eén keer. Publicitair gezien koos u ervoor om een groot KLM-toestel dat 800.000 mondkapjes bracht persoonlijk te ‘verwelkomen’ op Schiphol – de ontbijttelevisie mocht u daarover live interviewen.

‘De mantelzorg mag ze nu ook dragen,’ hoorden we. Alsof het een gunst was.

Ik moest denken aan uw eerdere communicatieve ervaringen. Vier jaar geleden sprak u tegenVrij Nederland over uw destijds als ‘kil’ ervaren stijl: ‘Ik ben gaandeweg (…) gaan beseffen dat feelings ook facts zijn, dat je in de politiek ook rekening moet houden met de beeldvorming. Maar mijn stijl blijft dan toch om te luisteren, erop in te gaan en te kijken wat ik met de argumenten van de ander kan.’

Anderhalve maand crisis en nog steeds nauwelijks bescherming

Welnu, de beelden tuimelen inmiddels over elkaar heen als het om mondkapjes gaat. Zo is er anderhalve maand na het begin van de crisis nog steeds nauwelijks bescherming voor personeel van verzorgingshuizen, maakten een columnist en een arts heel inzichtelijk in een talkshow.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zo blijft RIVM-baas Jaap van Dissel tijdens hét media-evenement van deze crisis, de live uitgezonden persconferentie, benadrukken dat allerlei anti-coronamaatregelen bij gebrek aan harde onderzoeksresultaten over de effectiviteit vooral zijn ingegeven door het adagium better safe than sorry – voorkomen is beter dan genezen.

Lees alles over het coronavirus in ons dossier

Zo legt de burgemeester van de Duitse stad Jena in media in heel Europa uit dat er, nadat hij als eerste het dragen van mondkapjes in zijn provinciestad (110.000 inwoners) had verplicht, geen coronapatiënt meer is bijgekomen. In Duitsland gaan enkele deelstaten het dragen van mondkapjes verplicht stellen, geïnspireerd door de resultaten uit Jena.

Zo klaagt het openbaar vervoer breeduit in de pers dat bussen en treinen zonder mondkapjesplicht maar matig kunnen worden gevuld, tegen absurd hoge kosten.

Sla met uw hand op tafel, passeer het RIVM

Aan u de nobele taak om van al die beelden pakkend beleid te brouwen, en ons dat beleid helder en snel te melden. Daarbij rekening houdend met facts én, bij gebrek aan harde data, met feelings. Met common sense.

Het RIVM zegt voorlopig dat ze weinig meerwaarde hebben, maar gaan we toch massaal mondkapjes dragen?

Sla dus met uw hand op tafel, passeer het RIVM en eis eens een plek op het podium naast de premier om uit te leggen waar en wanneer we mondkapjes gaan dragen. Neem de plaats in van Van Dissel of minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA). U weet immers ook dat mondkapjes ons verder zullen brengen dan een app – dat willen we u zien uitdragen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.