Geerten Waling Premium Corner

Zo verliezen historici hun geloofwaardigheid

20 oktober 2019Leestijd: 4 minuten

Wetenschap vereist een open geest. Een laboratoriumproefje kan verrassend uitpakken, wetmatigheden botsen nogal eens met de werkelijkheid, tegen de mooiste theorieën zijn argumenten in te brengen. Wetenschappers die hier niet voor openstaan en maar blijven vasthouden aan hun eigen gelijk, kunnen beter de politiek ingaan, schrijft Geerten Waling. Zij worden niet meer gedreven door nieuwsgierigheid naar de waarheid, maar door ideologie. Onder historici lijkt dit soort hooggeleerd activisme tegenwoordig in zwang.

Zo verwonderden twee Leidse historici, Piet Emmer en Henk den Heijer, zich over de vijandige houding van hun jongere, veelal activistische vakgenoten. Beide hoogleraren hebben hun strepen verdiend in de koloniale en maritieme geschiedenis en zijn inmiddels met emeritaat, maar toch liggen zij nu onder vuur. Enkele aanstormende historici vinden dat hun leermeesters geen oog hebben gehad voor de omvang en ernst van de Nederlandse slavernij. Sterker nog, Emmer en Den Heijer zouden jarenlang als ‘poortwachters’ ongewenste kennis buiten de universiteit hebben gehouden. Dat is nogal een aantijging.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.