Gerry van der List Premium Corner

Zwarte Piet: het recht onredelijke eisen te uiten en ze te verwerpen

19 november 2018Leestijd: 4 minuten

Zwarte Piet is niet racistisch, maar sommige sympathisanten blijken dat helaas wel, schrijft Gerry van der List. Nederlanders hebben het recht de onredelijke eis van een minderheid te verwerpen, maar niet op de trieste manier waarop dat zaterdag gebeurde. De hooligans die activisten belaagden, verdienen straf.

Saskia Noort is tegenwoordig opiniemaker. De schrijfster maakte naam met lekker leesbare thrillers, maar mag tegenwoordig ook her en der haar visie geven op actuele vraagstukken. Zo schoof zij aan in het televisieprogramma De Wereld Draait Door om een oordeel te vellen over de beschuldigingen tegen Brett Kavanaugh.

Zij keek naar beelden met de Amerikaanse kandidaat-opperrechter en zei zeker te weten dat de man loog toen hij ontkende in een ver verleden een vrouw te hebben aangerand. Haar standpunt onderbouwen deed Noort niet. De kijker moest het doen met haar vrouwelijke intuïtie.

In de columns die ze sinds kort voor het AD mag schrijven, doet Noort wel af en toe een poging argumenten te leveren voor een standpunt. Zo brak zij afgelopen zaterdag een lans voor het geheel afschaffen van Zwarte Piet. Elk jaar is er weer gedoe en geruzie, stelde ze vast; het wordt allemaal zo grimmig dat er wel een burgeroorlog lijkt te woeden. Als we nu het hulpje van Sinterklaas een ander kleurtje geven, is het probleem opgelost en kan het kinderfeest weer net zo gezellig worden als vroeger.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.