Premium Lock Hoe overbescherming van Joden averechts kan werken

26 november 2018Leestijd: 3 minuten
Een man draagt een keppeltje bij de 75-jarige herdenking van de Kristallnacht in het Duitse Mainz - EPA

Bezorgdheid om groeiend antisemitisme is begrijpelijk en terecht. Maar overbescherming, bijvoorbeeld bij Holocaustontkenning of kritiek op Soros of de staat Israël, kan averechts werken, schrijft Gerry van der List.

Onorthodox is een indringend boek. Het autobiografische debuut van de Amerikaanse schrijfster Deborah Feldman belicht de Satmar-gemeenschap in de wijk Brooklyn in New York waarin zij opgroeide. De streng orthodoxe Joden isoleren zich zoveel mogelijk van de moderne samenleving en spreken Jiddisch met elkaar in plaats van ­Engels. Maar sympathisanten van Israël zijn ze niet. Integendeel zelfs. De Satmar-beweging is uitgesproken antizionistisch en heeft zich altijd fel verzet tegen een eigen staat voor Joden. Het is aan God om de Joden terug te voeren naar het Land van Israël. Het eigenmachtig oprichten van een staat is een blijk van ongehoorzaamheid aan God.

Internationale antisemitisme-definitie is nogal ruim afgebakend

De Joden van de Satmar-gemeenschap zijn dus, paradoxaal genoeg, antisemieten. Althans volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). De organisatie verwijst graag naar een definitie van de Internationale Alliantie voor de Herdenking van de Holocaust die heeft geprobeerd het begrip ­‘antisemitisme’ af te bakenen. De grenzen worden nogal ruim getrokken. Ontkenning van de Holocaust valt bijvoorbeeld onder ­antisemitisme, evenals ontkenning van het recht op zelfbeschikking van het Joodse volk. Taboe is tevens ‘meten met twee maten’ bij het beoordelen van het optreden van Israël, wat natuurlijk een vrij vaag criterium is.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.