Premium Lock Nog veel obstakels voor afschieten edelherten

28 april 2018Leestijd: 3 minuten
Edelherten in de Oostvaardersplassen. Foto: ANP.

De commissie Van Geel lijkt een bezweringsformule te hebben gevonden voor de onrust rond de Oostvaardersplassen. Maar het verminderen van het aantal grote grazers wordt een omvangrijke en taaie klus. En overal schuilt gevaar voor ophef.

Eind 2017 vroegen Gedeputeerde Staten van Flevoland de commissie Van Geel een toekomstvisie te maken voor de Oostvaardersplassen als vogelreservaat. Met ruim dertig beschermde vogelsoorten die leven in een moerasgebied en landschap met lage begroeiing en open plekken. De grote grazers – edelherten, konikspaarden en heckrunderen – hebben een dienende rol. Zij houden het landschap open zodat de vogels zich er thuis voelen.

Terugkerende ophef over verhongerende dieren

Belangrijke voorwaarde voor de provincie was een stevig maatschappelijk draagvlak. Ironisch genoeg ontstond juist tijdens het werk van de commissie wederom grote onrust over het natuurgebied. Actievoerders protesteerden tegen het laten verhongeren van dieren. Het is precies deze bijna jaarlijks terugkerende ophef waar de provincie vanaf wil.

Lees het eerdere commentaar van Rob Ramaker

 

Hert krijgt te veel ruimte: hoe in toom te houden?

Afgelopen week kwam de commissie met haar advies. Hierin stond, in een notendop, dat het moerasgebied wordt uitgebreid, dat er meer ruimte komt voor recreatie en dat het aantal grote grazers wordt verminderd. Deze winter stierven al 2970 van de 5230 grote grazers. Van de overgebleven 2260 moet de helft weg zodat 1100 grote grazers overblijven. Komende jaren mag hun tal weer oplopen tot een plafond van 1500 stuks.

Het is een advies waarmee de meeste mensen lijken te kunnen leven. In juni bespreken de Staten het rapport officieel, maar vanuit het provinciebestuur klinkt tevredenheid.

Gematigde activisten blij: grote grazers sterven niet meer van de honger

Gematigde dierenwelzijnsactivisten zijn blij dat er geen grote grazers meer zullen sterven van de honger. Ecologen mokken, maar koesteren het feit dat onder dat plafond de natuur zijn gang mag gaan. Bovendien adviseert Van Geel de optie voor een verbinding met andere natuurgebieden open te houden.

Alleen van de flanken klinkt nog echt geharnaste tegenstand. Maar deze actiegroepen kunnen uitvoer van de plannen nog wel flink lastig maken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw