Gerlof Leistra

Vertrekpremiecheck? Kassa open voor misbruik

23 juni 2017

Dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Veiligheid en Justitie de uitgaven voor teruggekeerde asielzoekers beter wil controleren,  is logisch. Nu staat de kassa open voor misbruik. Maar de voorgestelde regeling van betaling na het overleggen van bonnetjes is nog steeds fraudegevoelig.

Asielzoekers die vrijwillig vertrekken, krijgen nu nog een zak geld mee, oplopend tot vele duizenden euro’s als ze een gezin hebben. Per 1 juli wil Dijkhoff pas betalen  als de ‘terugkeerders’ een factuur indienen. Bijvoorbeeld van schoolgeld voor de kinderen of van de aanschaf van apparatuur voor het op te zetten eigen bedrijfje.

Vertrekpremie voor kindmigranten verdrievoudigd. De premie gaat op de schop >>

Fraude als volkssport

Het is vragen om moeilijkheden. In Nederland zijn regelingen als het Persoonsgebonden Budget en toeslagen voor onder meer huur fraudegevoelig. Geregeld komen affaires aan het licht waarbij de overheid voor tonnen en soms miljoenen is opgelicht. Na affaires worden de regels steevast aangescherpt, maar ontdekken fraudeurs al snel weer nieuwe gaten in de wet.

In ‘arme’ landen in vooral Afrika en Azië is fraude een volkssport. In landen als Nigeria, Gambia, Afghanistan en Syrië is het kinderlijk eenvoudig om facturen te vervalsen, inclusief alle vereiste stempels. Omkoping is er bijna normaal. Controle op afstand is vrijwel uitgesloten.

Het zou verstandiger zijn om zoals onder meer Duitsland de betalingen te regelen via ambassades en consulaten. Dan is er in elk geval nog enige controle mogelijk. Zonder die garantie hangt het geplaagde ministerie van Veiligheid en Justitie een nieuwe bonnetjesaffaire boven het hoofd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.