Nikki Sterkenburg

Gestrafte Maiwand al-Afghani is een hofnar zonder volgelingen

27 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

Het rechterlijke vonnis moet voor Shabir Burhani, beter bekend als Maiwand al Afghani, eindelijk een soort erkenning zijn, schrijft Nikki Sterkenburg. Zijn status binnen jihadistische kringen reikt namelijk niet verder dan die van hofnar.

Maiwand was in 2012 een blauwe maandag woordvoerder van Sharia4Holland, maar die club viel al gauw uit elkaar. Daarna klampte hij zich aan verschillende jihadistische groeperingen vast, hopend dat ze hem er maar bij zouden laten. Maar toen de broeders die hij zo graag als zijn vrienden wilde beschouwen, begin 2013 massaal naar Syrië vertrokken, bleef de Leidse student achter. Het leverde hem de bijnaam Maiwand de Thuisblijver op.

Orakel zonder volgelingen

De andere achtergebleven moslimextremisten uit de Haagse jihad-scene ergerden zich dusdanig aan Maiwands hijgerige media-optredens, dat ze hem een keer in elkaar sloegen. Hopelijk zou hij zichzelf dan niet meer opwerpen als woordvoerder van de Syriëgangers.

Maar het orakel zonder volgelingen bleef de aandacht zoeken, liefst in ellenlange vlogs, posts op social media en niet te volgen media-optredens. Vaak weinig consistent. De ene keer steunde hij de Islamitische Staat, de volgende keer benadrukte hij toch dat hij er maar niet naartoe ging – hij was er nog niet uit of het daar echt wel ging volgens de regels van God.

Al-Afghani ziet zichzelf graag als martelaar

In november 2015 zat hij glunderend bij Pauw omdat de Rabobank zijn betaalrekening opzegde wegens dubieuze uitlatingen en pintransacties in Oost-Turkije. Eindelijk kon Maiwand toch een beetje op zijn manier martelaar worden, onbuigzaam lijdend voor zijn ideologie. Maar zijn optreden bevestigde vooral zijn status als jihadistenclown.

Enige grootheidswaanzin is hem niet vreemd. Afgelopen april twitterde hij nog vanaf een inmiddels opgeheven Twitteraccount dat hij snel een uitgever zocht die hem een paar duizend euro voorschot wilde geven voor een autobiografie. Het zou geheid een bestseller worden, aldus Maiwand. Maar zijn extremistische en dreigende uitlatingen hebben hem vooralsnog een hoop hoofdpijn en nul medestanders opgeleverd.

Opmerkingen waren ‘grappig’ bedoeld

Zelf houdt hij bij hoog en laag vol dat de uitlatingen waarin hij onder meer aanmoedigt om Ayaan Hirsi Ali of Afshin Ellian iets aan te doen als grap moeten worden gezien. Dat geldt volgens Maiwand ook voor zijn tweet waarin hij roept dat IS gratis vliegles aan homo’s geeft door ze van een gebouw te gooien.

De rechter zag dat anders en veroordeelde de Leidse student bestuurskunde tot 240 uur taakstraf voor opruiing, aanzetten tot haat, discriminatie en opzettelijke belediging van homo’s. Al leek Maiwand het vooral jammer te vinden dat zijn vonnis niet leidde tot een nieuwe uitnodiging bij Pauw. In zijn wereld is er no such thing as bad publicity.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.