Redacteur Carla Joosten Carla Joosten

CDA kijkt heel anders aan tegen Nederland dan jubelende VVD

12 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

Van een halleluja-stemming was geen sprake tijdens de presentatie van het CDA-verkiezingsprogramma, zag Carla Joosten woensdag. Hoe anders was dat bij de VVD vorige week.

In plaats van Mark Rutte’s lofzang op een gaaf land, waarschuwde Sybrand van Haersma Buma woensdag bij de presentatie van het CDA-program dat de samenleving juist onder druk staat.

CDA boven de waan van de dag

Toenemende polarisatie tussen jong en oud, laag en hoogopgeleid en tussen autochtone en allochtone Nederlanders – volgens Buma ‘de nieuwe sociale kwesties van deze tijd’. Partijvoorzitter Ruth Peetoom benadrukte de ‘doorgeschoten individualisering’.

Hoe het CDA de kloof in samenleving te lijf wil gaan. Lees hier de belangrijkste punten >
2016-10-12 11:36:52 DEN HAAG - Partijvoorzitter Ruth Peetoom en CDA-lijsttrekker en politiek leider Sybrand Buma tijdens de presentatie van het CDA verkiezingsprogramma. ANP BART MAAT

Maar gelukkig is daar het CDA, de partij die boven de waan van de dag staat en die traditie, waardigheid en betrokkenheid hoog in het vaandel heeft, was de boodschap die Buma en de zijnen in het Haagse Dudok verkondigden. De leider haalde subtiel – en zonder ze te noemen – uit naar Rutte en naar PVV-leider Geert Wilders.

VVD en CDA staan niet zo ver van elkaar af

‘Als politici verkiezingen alleen maar denken te kunnen winnen door het doen van onhaalbare beloftes of de polarisatie te vergroten, dan draagt de politiek zelf ook bij aan het cynisme in de samenleving.’ VVD en CDA staan heus niet zo ver van elkaar, maar de eerste is nou eenmaal regeringspartij en de andere alweer vier jaar in de oppositie.

Het CDA is van oudsher de partij van normen en waarden. De VVD vond die termen betuttelend. Die partij zet heel duidelijk in op campaigner Rutte met ‘mijn plan’ en ‘mijn ambities’: strak in het pak, onvermoeibaar lachend. CDA-leider Buma is de serieuze politicus die het louter van de inhoud moet hebben – en het daar dan ook zoekt.

Wacht de VVD op de Brexit?

Die inhoud is best opvallend. Een middenpartij die een belasting op suiker durft voor te stellen, dat is niet niks. Kamerlid Mona Keijzer zei na de presentatie dat het niet anders kan: ‘Het aantal veel te dikke kinderen neemt enorm toe. Amerika is ons voorland. Zo ver willen we het niet laten komen.’ En dat het CDA de kinderopvang en peuterspeelzalen wil samenvoegen tot een voorschool, wie had dat ooit gedacht? Begrijpelijk is het wel. Ook in de achterban van de ‘gezinspartij’ werken vandaag de dag beide ouders.

Het CDA is trouwens al klaar om het programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau. De VVD schijnt de gevolgen van de Brexit nog even af te wachten, fluisterden de CDA-spindoctors na afloop van de presentatie. Wat de VVD allemaal wil? Oei, dat is eigenlijk niet blijven hangen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.