Syriërs smokkelden honderden migranten Nederland binnen

18 september 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De marechaussee heeft twee Syriërs opgepakt die worden verdacht van grootschalige mensensmokkel. De twee mannen zouden honderden migranten vanuit Italië, Griekenland, Oostenrijk en Hongarije naar Nederland hebben geloodst.

De mannen, een 35-jarige Syriër met verblijfsvergunning en zijn 26-jarige neef verbleven in Eindhoven, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag. Vanuit die stad zouden ze een grootschalig smokkelnetwerk hebben opgezet.

Turkije

De 35-jarige Syriër wordt ervan verdacht leiding te hebben gegeven aan een groep smokkelaars die migranten in Turkije hielpen bij de overtocht naar Griekenland of Italië. Dat kostte de migranten zeker 7.000 euro per persoon.

Ook binnen de grenzen van Europa was het smokkelnetwerk actief. De neef wordt ervan verdacht dat hij vluchtelingen ronselde in Hongarije en Oostenrijk. Vanuit deze plekken vertrokken dagelijks personenauto’s en busjes naar Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden, aldus het OM.

De marechaussee arresteerde ook nog een derde verdachte, een vrouwelijk familielid, maar zij werd op zondag weer vrijgelaten. De vrouw zou contant geld voor de twee mannen hebben bewaard.

Verdubbelde prijzen

Volgens de NOS verdienden de mannen 60.000 tot 120.000 euro met de mensensmokkel. Door de grote aantallen migranten werden de prijzen voor de overtocht de laatste tijd zelfs verdubbeld.

Syrische vluchtelingen zeggen geen andere keus hebben dan zaken te doen met mensensmokkelaars. ‘Het is allemaal maffia. Maar als je naar Europa wilt, heb je geen keus’, zegt Fadi (24). Hij is na een vliegreis met een vals paspoort terechtgekomen in het noodopvangcentrum in Rosmalen.

Het onderzoek tegen de smokkelaarsbende liep al een jaar. In die tijd had de hoofdverdachte duizenden telefooncontacten met medeverdachten die zich over de hele wereld bevinden. De marechaussee zegt aanwijzingen te hebben dat er meer smokkelnetwerken in Nederland zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.