Media: Cabaretiers minder grof door moord op Van Gogh en scholen stoten vmbo’ers af

01 november 2014Leestijd: 3 minuten

Cabaretiers durven minder grove grappen te maken sinds Theo van Gogh . Middelbare scholen stoten in een poging meer vwo’ers en blanke leerlingen aan te trekken hun vmbo-leerlingen af. En de gefortuneerde vastgoedondernemer Jan Poot is gestopt met de financiering van de campagne tegen Demmink. Dit is het mediaoverzicht van 1 november.

* Cabaretiers maken minder grove grappen sinds de moord op Theo van Gogh, meldt het Algemeen Dagblad. Zondag is het precies tien jaar geleden dat Theo van Gogh door Mohammed B. in de Amsterdamse Linnaeusstraat van het leven werd beroofd.

Cabaretiers zijn voorzichter geworden met hun uitlatingen over bepaalde bevolkingsgroepen en geloven. ‘Het is moeilijk geworden om je uit te drukken. Maar de vraag is of dat erg is. Is het niet de normaalste zaak van de wereld dat je goed nadenkt voor je in het openbaar iets zegt? Ik vind eigenlijk van wel,’ zegt Freek de Jonge in de krant.

*Ze zullen het waarschijnlijk niet toegeven maar middelbare scholen stoten hun eigen vmbo-leerlingen af om aantrekkelijk te blijven voor ‘witte’ leerlingen, in Trouw op zaterdag. Rola Husbergen, voormalige rector van het Aloysius College in Den Haag zegt in een interview met de krant: ‘Scholen die de laatste jaren wel verkleurd zijn, willen hun traditionele, zeg maar witte, cultuur zo veel mogelijk behouden. Dat gaat vaak ten koste van de vmbo-afdeling. Het is een trend die zich in stilte voltrekt.’

De trend komt er volgens het artikel uit voort dat vwo’ers een voorkeur blijken te hebben  voor witte scholen en bij overwegend veel allochtonen dus naar een andere school vertrekken.

*De rijke vastgoedondernemer Jan Poot is gestopt met zijn campagne tegen oud-topambtenaar Joris Demmink, zegt de Volkskrant: ‘nu mogen anderen het overnemen’, zei Poot. Demmink wordt verdacht van seksueel misbruik van minderjarigen. Een jaar geleden verkondigde Poot dat Demmink vervolg zou worden dankzij ‘zijn miljoenen’. Hij financierde Stichting de Roestige Spijker, die de ‘strijd’ tegen Demmink organiseert.

*Joanne Kellerman, vertrekkend directielid van De Nederlandsche Bank, is bang dat verzekeraars zoveel schadevergoeding moeten betalen dat ze zullen gaan morrelen aan rendementen van andere producten.

Dit zegt zij in een interview met De Telegraaf: ‘Mensen die een brave levensverzekering hebben gekocht, mogen niet de dupe worden van mensen die wat meer risicovolle producten hebben gekocht,’ zegt de financiële topvrouw. ‘Er is maar één pot bij zo’n verzekeraar. Als die andere langlopende polissen aan de eindstreep komen, moet er nog steeds genoeg in de pot zitten na afbetaling van gedupeerden met een woekerpolis’.

*Een vrouw  in San Diego maakte vrijdag haar eigen Halloween horrorverhaal mee: de vrouw werd in haar badkamer neergestoken door een persoon in een Magere Hein-kostuum, dit meldt de San Diego Union-Tribune. De vrouw werd een aantal keer gestoken maar liep geen serieuze verwondingen op. De dader ging er hierna vlug vandoor en de politie heeft geen idee wie het is. Het slachtoffer beweert een vrouwelijke stem te hebben gehoord. Op het moment van de aanval was de vrouw haar haren aan het föhnen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.