Hoe ‘subsidiekoningin’ bijna acht miljoen achterover drukte

13 november 2014Leestijd: 2 minuten

Justitie heeft woensdag de Rotterdamse Aad W. (62) gearresteerd. Zij verduisterde bijna acht miljoen aan Europees subsidiegeld.

Aad W. en een van haar oud-medewerkers worden verdacht van oplichting en valsheid in geschrifte. Ze zou het Europees Sociaal Fonds (ESF) voor zo’n 7,7 miljoen euro hebben opgelicht. Vijf scholingsfondsen van ondernemers in onder meer de groothandel, de horeca en de bouw hebben in de periode van 2007 tot en met 2013 onterecht tientallen miljoenen aan Europees subsidiegeld toevertrouwt aan bedrijfjes van de ‘subsidiekoningin’.

Hautain en dictatoriaal

Kennissen van W. zijn niet verrast door de arrestatie. De Rotterdamse staat bekend als een hautaine vrouw met ‘dictatoriale trekjes die in alles wat ze deed uit was op geldelijk gewin’ en zou een meester zijn in het ‘stapelen van subsidies’, zeggen bronnen tegen De Telegraaf.

Van het buitgemaakte geld kocht W. onder andere een vakantieoptrekje in Renesse (Zeeland) en een Porsche voor haar man.

Kansarm

Het administratiekantoor van Aad W. was gespecialiseerd in fondsenwerving. Zij had tientallen miljoenen in haar beheer die bedoeld waren om kansarme jongeren en werklozen op te leiden voor een baan. Ze had een aantal ondernemingen waarmee ze subsidieaanvragen indiende en verrichtte als externe consultant diverse werkzaamheden voor deze bedrijven.

De bedrijven van Aad W. gingen in 2012 al failliet. In haar ondergang trok zij ook de Stichting Opleidingsfonds Groothandel mee: het bedrijf werd in augustus 2012 officieel failliet verklaard.

Het ministerie van Sociale Zaken probeerde in 2011 tevergeefs een deel van het overschot aan uitgekeerd subsidiegeld terugvorderen. Er bleek namelijk meer subsidie te zijn verstrekt dan er aan opleidingen was uitgegeven.

Aad W. maakte naast het ESF ook gebruik van andere subsidieregelingen, zoals nationale potjes van de betrokken sectoren, waardoor ze meerdere geldstromen bij elkaar kon laten komen. Hierdoor kwam er veel meer geld binnen dan nodig was. Opleiders waarmee Aad W. samenspande konden op die manier meer geld vragen voor hun cursussen. Zij profiteerde hier dan weer van door de bedrijven te factureren voor advieswerk. Aad W. werkte niet alleen: in haar hoogtijdagen had ze meer dan honderd werknemers in dienst.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.