nederland

Flink minder asielzoekers naar Nederland in juni

05 augustus 2014Leestijd: 1 minuut

De toestroom van vreemdelingen naar Nederland lijkt over zijn hoogtepunt heen. Het aantal asielzoekers in Nederland is na een opvallende toename in de eerste maanden van 2014 flink omlaag gegaan in juni.

Dat blijkt uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) die staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie dinsdag naar de Tweede Kamer stuurde.

Toename

In mei waarschuwde staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Fred Teeven (VVD) nog voor een flinke toename van het aantal vreemdelingen.

Aan de hand van mensensmokkelaars wisten vooral Syriërs en Eritreeërs de weg naar Nederland opvallend vaak te vinden. Maar waar in mei nog 3.438 asielzoekers zich in Nederland registreerden, waren dat er in juni nog maar 1.758. Vooral het aantal personen dat zegt uit Eritrea te komen, nam flink af. Wel meldden zich nog altijd veel Syriërs bij de IND.

Een oorzaak voor de plotselinge toename en afname heeft het ministerie nog niet. Teeven vindt het ‘te vroeg’ om een volledig beeld van de situatie te kunnen geven.

Vaak hebben mensenhandelaren hun eigen redenen om de ene keer voor Nederland te kiezen en een andere keer voor een ander land. Een verscherping van het asielbeleid en meer toezicht aan de binnengrenzen kan de smokkelaars mogelijk hebben afgeschrikt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.