nederland

Zeker 189 Nederlanders aan boord vlucht MH17

18 juli 2014Leestijd: 2 minuten

Aan boord van de verongelukte Malaysia Boeing 777-200 waren zeker 189 Nederlandse passagiers. Nog van vier personen is de identiteit niet opgehelderd.

Dat heeft Huib Gorter van Malaysia Airlines vrijdag bij een persconferentie op Schiphol gezegd.

Doden

Naast de Nederlandse slachtoffers zijn er onder de doden 44 Maleisiërs, 27 Australiërs, 12 Indonesiërs, 9 Britten, 4 Belgen, 4 Duitsers, 3 Filipijnen, 1 Canadees en 1 Nieuw-Zeelander. Vier doden zijn nog niet geïdentificeerd.

De nabestaanden krijgen per slachtoffer een voorschot van ongeveer 3700 euro ter compensatie van de kosten die zij op dit moment moeten maken. Op een later moment zal er een vlucht naar Oekraïne worden geregeld voor nabestaanden die het rampgebied willen bezoeken.

Gevaar

Gorter onderstreepte dat de Boeing recent nog een onderhoudsbeurt heeft gehad en dat alle communicatiemiddelen tot aan de crash werkten.

Ook zei hij dat de vliegroute over Oost-Oekraïne door de International Civil Aviation Organization als veilig gebied is verklaard en dat er vele andere vliegtuigen van die route gebruikmaken.

Geen zeggenschap

Toch koos ook een kwart van de maatschappijen een andere route omdat de Oekraïense luchtverkeersleiding in de praktijk geen zeggenschap meer had over wat er in het luchtruim boven Donetsk gebeurt.

Naar aanleiding van de crash wordt het gehele luchtruim boven het oosten van Oekraïne nu door alle maatschappijen gemeden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.