nederland

Ron P. krijgt 4,5 jaar cel voor verwurging van Anneke van der Stap

15 juli 2014

Het gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag Ron P. veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor doodslag op de student Anneke van der Stap uit Rijswijk. De aanklager had levenslang geëist, maar omdat het gerechtshof een vooropgezet plan niet bewezen acht valt de straf lager uit.

Het lichaam van de Rijswijkse student werd in 2005 gevonden. Hoewel de omstandigheden voor Ron P. ‘zeer belastend’ waren, werd hij door de rechter in 2012 toch vrijgesproken vanwege gebrek aan overtuigend bewijs.

In het hoger beroep bij het gerechtshof in Den Haag bepleitte de aanklager dat er wel degelijk sprake is van overtuigend bewijs. Twee getuigen die bij P. in de gevangenis zaten hebben verklaard dat P. de moord heeft bekend. Ook had P. verschillende spullen van de student in zijn bezit, onder meer een USB-stick en een bankpas.

Bewijzen

Het hof acht nu bewezen dat de Ron P. Anneke van der Stap heeft gewurgd en haar lichaam vervolgens heeft achtergelaten op het Jaagpad in Rijswijk.

Hij is ook veroordeeld voor diefstal van de spullen van de vrouw en het bezit van kinderporno.

Maximumstraf

Het is volgens de huidige wetgeving niet mogelijk om P. een hogere straf op te leggen. De maximale straf voor deze strafbare feiten zou twintig jaar zijn. Omdat Ron P. in 2013 al is veroordeeld tot 15,5 jaar voor de moord op en de verkrachting van Christel Ambrosius in de Puttense moordzaak, kan hij nu geen hogere straf krijgen dan 4,5 jaar.

Deze maximale straf heeft hij nu gekregen. Er wordt gewerkt aan een wetswijziging om dit in de toekomst te voorkomen.

Onbetrouwbaar

Ron P. heeft betrokkenheid bij de moord op Anneke van der Stap altijd ontkend, net als bij de moord op Christel Ambrosius.

Zijn advocaat Ruud van Boom meldt dat P. tegen de uitspraak in cassatie gaat. Van Boom noemt de getuige in het hoger beroep ‘onbetrouwbaar’. Ook is er volgens hem verder geen steunbewijs, zijn er geen getuigen of sporen en is er geen bekentenis.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.