nederland

Politiechef onder vuur om vier jaar oude Marokkanen-uitspraak

08 juli 2014

De Partij van de Eenheid van ex-PVV’er Arnoud van Doorn wil opheldering over uitspraken uit 2010 van de huidige politietopman in Den Haag, Paul van Musscher. Die is zich van geen kwaad bewust: waarom leidt dit vier jaar na dato nog tot ophef?

Maar de Partij van de Eenheid ziet dat anders. Kan hij nog wel aanblijven als politiechef, vraagt de islamitische partij zich af en stelt schriftelijke vragen over de uitlatingen in de Haagse gemeenteraad. Het Landelijk Platform Nieuwe Moslims, een organisatie die de belangen behartigt van ‘iedere moslim die begint met het praktiseren van de Islam’ wil dat Van Musscher aftreedt, schrijft het AD. Waar gaat het precies om?

Verklaring

In 2010 was Paul van Musscher, destijds politiechef in Gouda, te gast in het tv-programma ZOZ (met als presentator de in 2012 overleden Anil Ramdas) waarin werd gesproken over problemen met Marokkanen in Gouda.

Hij probeert tijdens dat programma een verklaring te vinden voor het feit dat Marokkaanse jongeren in zijn stad zo veel overlast bezorgen. Dat doet hij door een docent ‘multicultureel vakmanschap’ aan te halen: ‘De Marokkaanse inwoners uit Gouda komen uit het Rifgebergte,’ zegt hij. ‘Dat zijn Berbers. Berber komt van het woord barbaar. En het is inderdaad cultureel ingebakken dat ze wat wilder zijn. Je zou kunnen zeggen dat het genetisch is meegekomen.’

Filmpje

Juist die laatste zin zorgt nu voor ophef. Maar Van Musscher begrijpt niet dat hij daarover in opspraak is geraakt. ‘Dit filmpje is vier jaar oud.’ Bovendien vraagt hij zich af wat hij precies verkeerd heeft gezegd.

https://twitter.com/pvanmusscher/statuses/486136448551489536

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hij wijst erop dat het een citaat betreft van de docent – nota bene een Berber. Het is dus niet zijn eigen mening, benadrukt Van Musscher. Ik heb niemand willen kwetsen met de uitspraak. ‘Of er een verband is tussen criminaliteit en genitica? Dat weet ik niet, ik ben politiechef, geen wetenschapper.’

Mensen moeten zijn uitlatingen in een breder verband zien. In het gesprek komt heel veel aan de orde, zegt Van Musscher op Twitter. ‘Ik benadruk daarbij dat Marokkaanse en Antilliaanse jongeren de toekomst hebben.’

https://twitter.com/pvanmusscher/statuses/486136710913617920

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.