nederland

Politie wil besturingssysteem van drones kunnen overnemen

07 juli 2014

Het ministerie van Veiligheid en Justitie, de Koninklijke Marechaussee en de politie willen de besturingssystemen van drones kunnen overnemen of misleiden. Het ministerie vraagt bedrijven om beschermingsmaatregelen te ontwikkelen tegen drones.

Dat schrijft het NRC Handelsblad maandag. Volgens het ministerie is er geen sprake van een acute dreiging maar zijn er wel risico’s. Bijvoorbeeld voor de luchtvaart, omdat drones lastig te zien zijn. Ook kunnen ze een risico vormen bij de beveiliging van personen, evenementen en objecten.

Het ministerie heeft een aanbesteding aangekondigd voor bedrijven die beschermingsmaatregelen willen ontwikkelen

Terrorisme

Vorig jaar publiceerden Nederlandse wetenschappers van TNO Defense Research Klaas-Jan de Kraker en Rob van de Wiel nog een rapport met diverse manieren waarop drones kunnen worden misbruikt door terroristen.

Zo zouden zij bijvoorbeeld via drones op afstand explosieven tot ontploffing kunnen brengen.

Regels

Vorig jaar zijn de regels voor het recreatief gebruik van drones strenger geworden. Zo mag er onder meer niet boven de bebouwde kom worden gevlogen, en niet hoger dan 300 meter.

Ook moet er minimaal 3 kilometer afstand gehouden worden van luchthavens. Boetes kunnen oplopen tot 7.800 euro. Vorig jaar zijn er volgens een politiewoordvoerder enkele tientallen bekeuringen uitgedeeld aan mensen die drones bestuurden.

Aanbesteding

In de uiteenzetting van de aanbesteding schrijft het ministerie dat onbemande systemen, zoals drones, tegenwoordig relatief goedkoop en eenvoudig te kopen zijn.

‘Een dergelijk systeem kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de openbare orde te verstoren of om verboden goederen binnen te smokkelen in een afgesloten omgeving zoals een vliegveld.’

Oplossing

Er wordt gezocht naar bedrijven die oplossingen willen ontwikkelen om bescherming te bieden tegen drones. Bijvoorbeeld om het systeem gecontroleerd over te nemen, te storen of te misleiden, of om de locatie van de bestuurder bekend te maken.

‘Echter, ieder ander onderdeel van een oplossing dat bijdraagt aan de detectie, identificatie of het gecontroleerd verwijderen van een onbemand systeem is welkom.’ Er is een budget beschikbaar gesteld voor de aanbesteding van 1,75 miljoen euro.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.