nederland

‘Oost-Europeanen nemen mobieltjes op van slachtoffers MH17’

23 juli 2014Leestijd: 1 minuut

Enkele nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp kregen tot hun grote schrik een Oost-Europese stem te horen toen zij belden naar mobiele telefoons van omgekomen dierbaren. De telefoons zijn mogelijk in het bezit van separatisten.

Een geschokte nabestaande zegt dat woensdag tegen De Telegraaf. Eerder meldden journalisten al dat er op de plek van de ramp wordt geplunderd. Er zou geen portemonnee of telefoon meer in het gebied liggen.

Vanwege privacywetgeving kunnen telecomproviders niet bevestigen dat er gebeld is na de crash, schrijft de krant. Ze maken wel een uitzondering voor nabestaanden die het abonnement van overleden familieleden snel willen blokkeren.

Pinpassen

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) liet dinsdag weten dat banken preventief pinpassen en creditcards van slachtoffers blokkeren. Banken besloten hiertoe na berichtgeving over plundering in het rampgebied.

Of er daadwerkelijk bankpassen zijn gestolen, kan de NVB niet bevestigen. Eerder liet de NVB al weten dat eventuele schade die voortkomt uit het misbruik van bankpassen aan nabestaanden wordt vergoed. Banken houden het betaalverkeer in Oekraïne scherp in de gaten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.