nederland

Onveilig zwemwater en smog drukken zomerpret

17 juli 2014Leestijd: 1 minuut

Nu de temperatuur naar tropische waarden stijgt kan zwemwater onveilig worden en gezondheidsklachten veroorzaken. Ook wordt door weinig wind en luchtverontreiniging vrijdag in het zuiden van het land matige smog verwacht.

Waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat waarschuwen voor vies zwemwater. Het aantal gevallen van blauwalg in officiële buitenzwemplekken loopt snel op door het warme weer. Ook is er op enkele plekken sprake van botulisme, vergiftiging door bacteriën. In beide gevallen kan het voor mensen en dieren gevaarlijk zijn om te zwemmen.

Daarom adviseren de instanties om zwemwater goed te controleren voor het zwemmen. Ook wijzen ze mensen op een nieuwe mobiele applicatie waarop voor verschillende locaties de waterkwaliteit te zien is.

Smog

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat het zuiden van Nederland vrijdag last zal hebben van matige smog. Wel valt de smog mee vergeleken met de eerdere verwachting dat het midden van het land donderdag last van smog zou hebben.

Het RIVM zegt dat mensen door smog last kunnen krijgen van hun ogen, neus en keel. Ook kunnen de klachten van astmapatiënten door smog erger worden. Mensen die last hebben van de smog wordt geadviseerd om binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.