nederland

OM in beroep tegen uitspraak over Volkert van der Graaf

30 juli 2014Leestijd: 1 minuut

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter over de voorwaarden van de vervroegde invrijheidstelling van Volkert van der Graaf. Een locatieverbod is volgens het OM wel degelijk van belang.

Het OM gaat in beroep omdat ‘we de locatieverboden van belang achten als risicobeperkende factor en we voldoende aanknopingspunten zien in de motivering van de rechter’.

Disproportioneel

Een van de voorwaarden voor de vrijlating van Van der Graaf is dat hij niet in de gemeenten Den Haag, Rotterdam, Hilversum, Tilburg en Krimpen aan den IJssel mag komen. De rechter bepaalde echter vandaag dat deze maatregel disproportioneel is.

Van der Graaf mag nu weer in deze gemeenten, waar de nabestaanden van Fortuyn wonen, zijn en hoeft geen elektronische enkelband meer te dragen.

Risico

Marten Fortuyn, de broer van Pim Fortuyn, liet woensdag weten ‘zeer teleurgesteld’ over de uitspraak van de rechter. ‘Onverstandig van hem om naar de rechter te stappen. Hij verhoogt hiermee zijn eigen risico om te grazen te worden genomen.’

Leefbaar Rotterdam is ‘verbijsterd en verontwaardigd’ over het oordeel. ‘Hij heeft drie maanden geleden getekend voor die voorwaarden en hij wil er nu weer van af. Het zegt iets over de rechtspraak,’ zegt Leefbaar-fractievoorzitter Luuk Wilson.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.