nederland

Forensisch experts ‘onder de indruk’ van bergingswerk separatisten

21 juli 2014Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse forensisch experts hebben maandag ongestoord hun werk kunnen doen bij het wrak van de MH17 in Oost-Oekraïne. Hoofdonderzoeker Peter van Vliet zegt onder de indruk te zijn van de manier waarop lokale reddingswerkers de lichamen hebben geborgen.

Het Nederlandse team heeft maandag zonder grote problemen de eerste inspectie afgerond van de treinwagons waarin de lichamen van slachtoffers liggen. Dat zei woordvoerder Michael Bociurkiw van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die met de Nederlandse experts in Oost-Oekraïne is, op een persconferentie. Separatisten waren bewapend aanwezig en traden op als bewakers toen de experts het rampgebied onderzochten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hoofdonderzoeker van het forensisch team, Peter van Vliet, zegt dat hij onder de indruk is van de manier waarop de Oekraïners de lichamen van de slachtoffers hebben geborgen. Ze deden een ‘hell of a job‘, zegt hij.

In eerdere berichtgevingen werd juist het beroven van lichamen en onredelijke gedrag van Oekraïners benadrukt. Premier Mark Rutte (VVD) noemde zaterdag het ‘rotzooien’ op de rampplek ‘ronduit walgelijk’.

Trein

Bij de inspectie van de treinen konden de experts een korte tijd kijken in de wagons waarin de slachtoffers in lijkzakken lagen opgeslagen. Daarbij constateerden ze dat de stoffelijke resten op correcte wijze waren opgeslagen. Met verder onderzoek hopen ze de identiteit van de slachtoffers en de omstandigheden van hun dood te achterhalen.

Maar voordat de forensisch experts verder kunnen met hun onderzoek vertrekt de trein maandag nog naar Charkov of Marioepol. De Nederlandse regering heeft de voorkeur voor Charkov, waar naast een luchthaven ook een geïmproviseerd crisiscentrum is waar ruimte is ingericht voor de nabestaanden van slachtoffers.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.