DNA-materiaal en spullen slachtoffers MH17 overgedragen

31 juli 2014Leestijd: 1 minuut
'ANP'

De Nederlandse en Australische experts hebben donderdag DNA-materiaal en persoonlijke bezittingen van slachtoffers in handen gekregen. Het DNA-materiaal en de spullen lagen opgeslagen in een mortuarium in Donetsk.

Pieter-Jaap Aalbersberg, leider van de repatriëringsmissie, heeft dat donderdag bekendgemaakt. De spullen zullen naar verwachting vrijdag van Donetsk naar Charkov worden overgebracht.

Verschepen

In Charkov voeren onderzoekers de eerste forensische check uit, laat Aalbersberg weten in een verklaring. ‘Daarna zullen we deze belangrijke zaken zo snel mogelijk verschepen naar Nederland.’ Het gaat om het DNA-materiaal van 25 inzittenden.

De onderzoekers hebben vandaag intensief contact gehad met de 68 Maleisische experts in Kiev. Zij hebben zich aangesloten bij het team dat nu bestaat uit Nederlandse, Australische en Maleisische experts.

Verwarring

Het lukte waarnemers van de OVSE en enkele onderzoekers donderdag eindelijk om het rampgebied te bereiken via een alternatieve route. Oekraïne en Rusland hebben beloofd dat deze route zal worden vrijgehouden.

Dat hebben vertegenwoordigers van de landen besloten tijdens een overleg in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland.