Elsevier-onderzoek: welke gemeente is de beste van 2014?

24 juni 2014Leestijd: 2 minuten

De top-10 van de achttiende editie van ‘Beste gemeenten’ wordt gedomineerd door traditioneel rijke suburbs: landelijk gelegen, maar niet ver van werk, luxe winkels en cultuur in de stad. Rozendaal mag zich opnieuw de beste woongemeente van Nederland noemen.

Van alles wat een gemeente aantrekkelijk kan maken om in te wonen, heeft Rozendaal het beste binnen de grenzen – dan wel vlak daarover. Inwoners profiteren namelijk van alle gemak en voorzieningen van de grote stad Arnhem.

De kleinste gemeente van Nederland biedt rust, ruimte en groen. Op comfortabele reisafstand hebben inwoners keuze uit diverse scholen, luxe winkels, horeca en cultuur. Niet onbelangrijk is dat de inwoners in harmonie met elkaar leven.

Vredig

Naarden en Heemstede, in de provincie Noord-Holland, zijn de nummers twee en drie op de ranglijst. Pekela en Bellingwedde eindigen onderaan, onder meer door een relatief laag niveau aan voorzieningen.

Deze laatste gemeenten krijgen wel een oordeel ‘zeer goed’ voor het onderdeel rust en ruimte. Ze staan daarmee in het rijtje met de vredige Waddeneilanden Schiermonnikoog, Terschelling, Vlieland en Ameland.

Grote steden scoren vanzelfsprekend hoog op de nabijheid van ‘plusvoorzieningen’ als kunst en cultuur, musea, horeca, universiteiten en grote ziekenhuizen. Amsterdam eindigt op dit onderdeel als nummer 1. Groningen staat verrassend op de tweede plaats, gevolgd door Utrecht.

Uitgebreid rapport

In weekblad Elsevier staan deze week alle winnaars per provincie en per onderdeel. Wilt u weten hoe het is gesteld met de kwaliteit van uw eigen woonomgeving? De resultaten voor alle gemeenten staan op bestegemeenten.elsevier.nl. Bekijk thematische kaarten en klik door naar een uitgebreid rapport met de oordelen over uw gemeente.

Beste gemeenten is het onderzoek van weekblad Elsevier en Bureau Louter te Delft naar de woonkwaliteit van alle 403 Nederlandse gemeenten. Bureau Louter ontwierp een geavanceerde methode om met gebruik van gezaghebbende bronnen en enquêtes een unieke vergelijking op 101 punten te maken.

Deze punten zijn gebundeld tot 20 onderwerpen binnen 7 thema’s: basisvoorzieningen, plusvoorzieningen, arbeidsmarkt, groen en blauw, rust en ruimte, harmonieus leefklimaat en bereikbaarheid.

In juli verschijnt het achtergrondrapport ‘Waar willen we wonen 2014’ van Bureau Louter, te bestellen via www.bureaulouter.nl.