buitenland

Pechtold: Nederland kiest overtuigend voor de Europese Unie

22 mei 2014Leestijd: 2 minuten

Nederland heeft overtuigend voor één Europese Unie (EU) gekozen. D66 koerst af op de beste uitslag ooit.

Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold donderdagavond gezegd in een reactie op de definitieve exitpoll.

De grootste

‘Wij zetten in op vertrouwen, stabiliteit en ambitie,’ zei Pechtold. De exitpolls en voorlopige uitslagen zien er goed uit voor zijn partij. Bij Ipsos krijgt D66 met 15,6 procent van de stemmen vier zetels. GeenStijl zet de partij zelfs op vijf zetels.

‘Democraten, vandaag heeft iedere Nederlander zijn kans gehad om te stemmen voor het Europees Parlement. En Nederland heeft op een overweldigende manier vóór Europa gekozen,’ jubelde Pechtold.

Verlies

GroenLinks verloor een beetje en zakt terug naar twee zetels, maar fractievoorzitter Bram van Ojik was toch erg blij met de uitslag. ‘GroenLinks heeft een heldere groene en linkse koers en de kiezer beloont dit door op ons te stemmen,’ zei hij.

Bij de PVV-aanhang viel een stilte donderdagavond toen de exitpolls bekend werden gemaakt. Waar gerekend werd op een overwinning, viel een verlies van zeker twee zetels te betreuren. De partij zakt terug naar 3 zetels.

Uitslag

Drie zetels zijn er ook bij de PvdA, maar die partij was vooral blij dat het verlies niet nog groter was. Lijsttrekker Paul Tang gaf aan dat drie zetels ‘mooi’ zouden zijn voor zijn partij.

Het gaat hoe dan ook nog maar om peilingen die door Ipsos en GeenStijl zijn uitgevoerd. De definitieve uitslag komt pas op zondagavond als heel de EU heeft gestemd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.