nederland

Marten Fortuyn: Volkert zal altijd over schouder moeten kijken

02 mei 2014Leestijd: 2 minuten

Volkert van der Graaf mag vandaag worden vrijgelaten, maar echt vrij zal hij nooit zijn. De moordenaar van Pim Fortuyn zal de rest van zijn leven over zijn schouder moeten kijken.

Dat zegt Marten Fortuyn, de broer van de vermoorde politicus, tegen de NOS.

Geen eigen rechter spelen

Volgens Fortuyn is het maar goed dat niemand weet waar Van der Graaf is. ‘Ik denk dat het goed is, omdat ik vind dat mensen geen eigen rechter moeten spelen. Als ik hem was, zou ik zorgen dat ik ver weg was en niet herkend kon worden. Vandaag wordt in een van de kranten terecht gesteld dat Volkert van der Graaf gelukkig nog steeds levenslang heeft. Hij zal altijd over zijn schouder moeten kijken.’

Fortuyn heeft aanwijzingen dat er mensen zijn die het op het leven van Van der Graaf hebben voorzien. ‘Ik heb dat ook persoonlijk gehoord van mensen. Het is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Die uitspraken zijn niet van tien jaar geleden…. Er zijn mensen die zeggen dat ze nog een appeltje met hem te schillen hebben. Mijn advies is dan altijd: vooral geen eigen rechter spelen.’

Grauwe sluier

De broer van Pim Fortuyn zegt dat hij bereid is om met Van der Graaf te praten. ‘De enige grote vraag waar ik nog steeds mee leef en liever niet mee de kist in wil gaan. Ik zou graag willen weten: waarom heb je het gedaan?’

Voor Fortuyn is de dag van de vrijlating van Van der Graaf een zwarte dag. ‘Het enige wat ik wel fijn vind, is dat het weer meewerkt. Over de hoofdstraat hangt een grauwsluier. Ik denk dat 2 mei met een grauwsluier de geschiedenis zal ingaan.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.