nederland

‘Verdachte moorden Drenthe was oud-militair Afghanistan’

05 maart 2014Leestijd: 2 minuten

Eén van de twee mannen die dinsdag zijn opgepakt voor de moord op Berend Smit uit Dwingeloo en een echtpaar uit Exloo, was als militair in Afghanistan betrokken bij een incident.

Dat meldt Dagblad van het Noorden woensdag.

Duiker

De 29-jarige Admilson R.  werkte op de Johannes Postkazerne in Havelte en was onder meer duiker. Hij is twee keer uitgezonden geweest naar Afghanistan.

In 2010 veroorzaakte hij een ontploffing in een Bushmaster, een gepantserd voertuig dat bestand is tegen bermbommen. R. werd onzorgvuldigheid verweten, maar zijn zaak werd uiteindelijk geseponeerd. In 2012 verliet hij het leger.

Pinpassen

Dinsdag werd meer bekend over de vermoedelijke moordenaars van Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Jan en Greet Veenendaal uit Exloo. De twee verdachten, die maandag werden opgepakt, hebben na de moord van het stel pinpassen meegenomen uit het huis.

Een dag na de vondst van de levenloze lichamen is gepind bij een geldautomaat in het centrum van Assen. Ook de bankpas van Smit is verdwenen. Of van deze bankrekening ook geld is opgenomen, is nog onduidelijk.

Bladeren

Op 28 juli vorig jaar werden de lichamen van het echtpaar Veenendaal, beiden 77 jaar, gevonden in hun huis in Exloo. Nu blijkt dat zij enkele dagen eerder al om het leven zijn gebracht, waarschijnlijk in de nacht van 24 op 25 juli.

De 55-jarige Smit werd zondag 4 november 2012 doodgeschoten tijdens het uitlaten van zijn hondjes in het natuurgebied Dwingelderveld. Het lichaam van de man, afgedekt met bladeren en takken, werd enkele dagen na zijn verdwijning in een greppel gevonden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.