nederland

‘UWV houdt vrijwilligerswerk door werklozen tegen’

03 maart 2014Leestijd: 1 minuut

De uitkeringsinstantie UWV zit personen met een uitkering die vrijwilligerswerk willen doen in de weg. De uitkeringsinstantie wil werkverdringing door vrijwilligers voorkomen, maar slaat hierin door.

Dat schrijft de Telegraaf maandag op basis van een rondgang bij vrijwilligerscentrales en zorginstellingen.

Vrijwilligerswerk

Honderden mensen in de Werkloosheidswet (WW) hebben het afgelopen jaar geen vrijwilligerswerk mogen doen, omdat het UWV bang is voor werkverdringing.

Volgens de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) dwarsboomt het UVW zo mensen met een uitkering die vrijwilligerswerk op zich willen nemen.

Belang

Deden zij dit toch, dan werden de WW’ers gekort op hun uitkering. De NOV verzamelt en bekijkt sinds kort de afwijzingen. ‘In sommige regio’s mag er überhaupt geen vrijwilligerswerk gedaan worden in zorgcentra of ziekenhuizen. ‘Volgens het UWV omdat de instellingen er een economisch belang bij hebben, ‘ zegt woordvoerder Mark Molenaar.

Er heerst onbegrip over de afwijzingen. Tegelijkertijd is er veel onduidelijkheid over hoe het UWV de regels interpreteert.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.