nederland

Zwaardere straf voor rijden onder invloed van alcohol en drugs

04 februari 2014Leestijd: 1 minuut

Automobilisten die onder invloed van alcohol én drugs achter het stuur zitten, moeten harder en sneller worden gestraft. Het gevaar voor de rest van de weggebruikers is met een combinatie van alcohol en drugs of een combinatie van meerdere drugs veel te groot.

Dat schrijven minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten en minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (allebei VVD) in een aangescherpt wetsvoorstel, blijkt uit een brief die door de bewindslieden naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Nullimiet

Met de wet wordt het tegelijk gebruiken van alcohol en drugs binnenkort verboden. Ook wordt het mogelijk om daar zwaardere straffen voor uit te delen.

Wie één soort drugs neemt, zonder alcohol erbij, zou niet altijd strafbaar zijn. Een beetje mag, maar er is een limiet. Voor wie drugs combineert met alcohol, of verschillende drugs tegelijkertijd neemt, komt er echter een zogeheten nullimiet.

In het wetsvoorstel van de twee ministers krijgen automobilisten die zich daar niet aan houden een ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.