nederland

Verdachte van moord Vivica Spong vrijgesproken

12 februari 2014

De rechtbank in Utrecht heeft woensdag de 42-jarige Utrechter Mark van D. vrijgesproken van de dubbele moord op zijn vriendin Vivica Spong, en haar ongeboren zoontje Julian. Dit terwijl het Openbaar Ministerie (OM) nog een celstraf eiste van twintig jaar.

Vivica Spong, het nichtje van strafrechtadvocaat Gerard Spong, lag in juli 2012 dood onder aan de trap in een plas bloed in het huis van het stel.

Verstikking

Van D. zegt dat hij zijn vriendin ’s middags zo aantrof en dat ze een ongelukkige val moet hebben gemaakt. Volgens het OM wurgde Van D. zijn 31-jarige vriendin. Sectie op het lichaam heeft aanwijzingen opgeleverd voor verstikking als doodsoorzaak.

Van D. bracht zichzelf in moeilijkheden door het afleggen van verschillende verklaringen. Hij beweerde aanvankelijk dat hij rond 09.00 uur het huis had verlaten, maar later bleek dat hij een uur daarna nog in het huis was.

Ook heeft de politie een onderbroek van de Utrechter gevonden met bloedvlekken van Spong. Volgens Van D. had hij de onderbroek gebruikt om een bloedneus van zijn vriendin te stelpen, maar een buurvrouw heeft gezien dat Van D. de onderbroek droeg toen hij met Spong in de tuin ruzie maakte.

Zoektermen

Verder heeft de politie verdachte zoektermen gevonden op de computer van Van D. Zo heeft hij gezocht op termen als ‘nek breken zonder sporen’. Toch waren deskundigen niet zeker van verstikking als doodsoorzaak.

Omdat een motief niet vaststaat en er onzekerheid is over de doodsoorzaak, wordt Van D. vrijgesproken. Hij komt onmiddellijk op vrije voeten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.