nederland

Steeds meer veroordeelde pedofielen onder toezicht

18 februari 2014Leestijd: 1 minuut

Steeds meer zedendelinquenten die minderjarige slachtoffers maakten, zijn de afgelopen jaren onder toezicht van de reclassering gesteld. In 2012 kwamen 420 veroordeelde pedoseksuelen onder toezicht, in 2008 waren dat er nog 248.

Dat meldt de NOS op basis van gegevens van de Nationaal Rapporteur Seksueel Geweld Tegen Kinderen. Van de 420 pedoseksuelen die onder toezicht kwamen, hadden 42 zich schuldig gemaakt aan kinderporno en aan seksuele handelingen met kinderen. In 2008 waren dat er nog 18.

Deal met OM

In totaal komen volgens burgemeester Peter den Oudsten (PvdA) van Enschede ‘jaarlijks 1.100 gevallen’ na hun straf weer terug in de maatschappij, meldt De Telegraaf. Hij onderhandelt namens de Nederlandse gemeenten met het Openbaar Ministerie (OM) over de toekomstige huisvesting en een volgsysteem van vrijgelaten pedoseksuelen.

De huisvesting van zedendelinquent Benno L. veroorzaakte dit weekend veel maatschappelijke onrust, nadat NRC Handelsblad onthulde dat deze in een Leidse seniorenflat was komen te wonen. Dit soort problemen komen volgens Den Oudsten jaarlijks een keer of vijf voor.

De burgemeester van Leiden, Henri Lenferink (PvdA), verbond maandag zijn politieke toekomst aan Benno L. Als hij de fout in gaat, stapt de burgemeester op.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.