nederland

Rechter: ambtenaar mocht lekken over moskee-internaten

06 februari 2014Leestijd: 2 minuten

De Rotterdamse ambtenaar die vertrouwelijke informatie lekte over moskee-internaten, is volgens de rechter onterecht ontslagen. De man is een klokkenluider en diende een zwaarwegend publiek belang.

Dat blijkt uit een uitspraak van de voorzieningenrechter, die de ontslagzaak van de ambtenaar vorige week behandelde. De ambtenaar lekte informatie naar NRC Handelsblad, dat in 2012 misstanden in moskee-internaten aan het licht bracht.

Brandgevaar

Er was in Rotterdam een illegaal meisjesinternaat, dat brandgevaarlijk was, en ook bij een legaal internaat konden kinderen bij brand niet veilig wegkomen. Er bleek politieke druk uitgeoefend te zijn om ingrijpen bij een Turks internaat te voorkomen.

De ambtenaar zat na de publicatie een jaar geschorst thuis en verloor eind oktober 2013 zijn baan via een strafontslag. Hij had daarom geen recht op een WW-uitkering.

Belang van de onthulling

Dat ontslag was niet terecht, vindt de rechter: ‘de inspecteur was op de hoogte van onregelmatigheden binnen de deelgemeente Feijenoord en heeft daarvan (…) melding gemaakt. Dit leidde echter niet tot aanpak van de gemelde integriteitschendingen, zodat de publiciteit zoeken – gelet op het belang van de onthulling – geen zeer ernstig plichtsverzuim oplevert.’

Daarom houdt volgens de rechter strafontslag ‘geen stand’.

Omdat er een vertrouwensbreuk is ontstaan tussen de ambtenaar en de gemeente Rotterdam, en omdat de man mogelijk nog door ‘bepaalde andere gedragingen’ kan worden ontslagen, vindt de rechter niet dat hij weer aan het werk kan bij de gemeente.

Vriendjespolitiek

De publicatie leidde onder meer tot een onderzoek naar de vriendjespolitiek binnen de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord. Het voltallige deelraadbestuur trad af en de deelgemeente kwam onder verscherpt toezicht te staan nadat het vernietigende BING-rapport hierover verscheen.

Na de publicatie heeft minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) maatregelen aangekondigd. Hij heeft deze week besloten dat er wettelijke eisen voor moskee-internaten komen. Gemeenten moeten optreden tegen internaten die over de schreef gaan.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.